Home

Achtergrond 221 x bekeken 3 reacties

'Grondstoffen zijn nieuwe goudmijn'

Dure grondstoffen drijven de prijzen van voedsel, bouwmaterialen en energie op. En het einde is nog lang niet in zicht.

Dat voorspelt grondstoffengoeroe Jim Rogers, zo meldt het Nederlands Dagblad. Rogers ziet een gouden toekomst voor grondstoffen. "De vraag is groter dan het aanbod en dat drijft de prijzen op'', zegt de beleggingsstrateeg. De cijfers ondersteunen het betoog van Rogers. Graan, soja, katoen, lood, koper en ruwe olie zijn het afgelopen jaar allemaal meer dan tien procent in prijs gestegen en goud hikt tegen het hoogste niveau ooit aan. De consument betaalt de prijs. Aluminium en staal maken de fiets duurder; graan het brood.

De beschuldigende vinger wijst keer op keer naar snelgroeiers als China en India. De vraag naar voedsel, energie en bouwmaterialen zoals metaal uit die landen is enorm. Maar China en India zijn niet de enige schuldigen. Landbouwproducten zijn de nieuwe belofte in de grondstoffenwereld, orakelt Rogers.

De stijgende vraag naar biobrandstoffen als duurzame energie drijft de landbouwprijzen op. "Het aantal hectares grond dat voor voedselgewassen wordt gebruikt, daalt al jaren en de voedselvoorraden in de wereld zijn in 35 jaar niet zo laag geweest.''

Grondstoffen zijn ook steeds interessanter als alternatieve belegging. Investeerders willen hun risico spreiden en niet langer enkel aandelen en obligaties aanhouden. De kredietcrisis die voor grote onzekerheid op de beursvloeren zorgt, heeft grondstoffen nog interessanter gemaakt en de prijzen waarschijnlijk verder opgedreven.

Toch wil Rogers nog lang niet van een luchtbel op de grondstoffenmarkten spreken. "Het is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Neem olie: in de laatste veertig jaar zijn geen grote olievelden meer ontdekt, nog even en Groot-Brittannië is olie-importeur en ondertussen stijgt de vraag alleen maar.''

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  hoge voedselprijzen zijn NIET verantwoordelijk voor hongersnoden, integendeel, hoge prijzen genereren productie waar de lage prijzen van de laatste 20 jaar alleen maar stadsvlucht gecreeerd heeft in de derde wereld ,met alle gevolgen vandien

 • no-profile-image

  Arno

  Goedemorgen allemaal,Lekker geslapen?Een uurtje erbij,het gaat met de tijd al de zelfde kant op als de grondstofprijzen telkens maar meer.Altijd weer duurder.
  En wie betaald de prijs???????DE CONSUMENT.En wie mochtten jarenlang voor een schandalig rotprijsje krom liggen en interen op eigen vermogen?Juist mijn collegas weten wel wat ik bedoel...

 • no-profile-image

  fred

  Die hogere pijzen zullen wij nog wel kunnen betalen. Maar wat de 1 miljard mensen die nu amper van de honger geen ontlasting hebben. Die zijn nogmaals de dupe van onze bio brandstof. Want WIJ ZULLEN BLIJVEN RIJDEN en zo schoon mogelijk ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.