Home

Achtergrond 172 x bekeken

'Groenink verdiende minder dan 20 miljoen'

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro heeft vorige week per saldo 19,9 miljoen euro verdiend met de verkoop van zijn aandelen en opties op aandelen ABN Amro.

De bank heeft daarvan melding gemaakt bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een woordvoerder van ABN Amro bevestigde vandaag een bericht daarover in NRC Handelsblad.

Het bedrag valt 20 procent lager uit dan de 26 miljoen euro die verscheidene leden van de Tweede Kamer vorige week noemden in een spoeddebat. De voltallige Kamer sprak tijdens het debat haar onbegrip uit over de beloning van Groenink, hoewel het CDA zich niet wilde uitlaten over dit specifieke geval.

De 26 miljoen euro waar de Kamer over sprak, was een schatting op basis van opties en aandelen die Groenink in het verleden heeft verworven. De topman moest die verzilveren omdat de bank wordt verkocht en van de beurs verdwijnt. Groenink zal bovendien een vertrekpremie krijgen, waarvan de hoogte nog niet is vastgesteld.

De zes bestuurders hebben volgens de ABN-woordvoerder samen 70 miljoen euro verdiend door hun aandelen en opties te verkopen. Dat is minder dan de 80 miljoen euro die bestuursvoorzitter Jan Bennink van Numico incasseerde door zijn effecten te verkopen na de overname door Danone.

ABN Amro publiceert de cijfers over het derde kwartaal op 1 november. Waarschijnlijk wordt dan ook de vertrekpremie van Groenink bekendgemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.