Home

Achtergrond

Groene daken tegen wateroverlast

Rotterdam gaat vanaf volgend jaar groene daken inzetten om wateroverlast door extreme regenval tegen te gaan.

De maatregel is onderdeel van Waterplan II dat de stad in 2030 'waterproof' moet maken. Vanaf 2008 gaat Rotterdam op grote schaal sedum planten op platte daken. Sedum is een vochtvretend plantje dat water opzuigt, waarna het verdampt of vertraagd afvloeit. Een vegetatiedak kan 10 tot 20 millimeter water bergen, wat neerkomt op 100 tot 200 m3 per hectare groen dak.

Rotterdam wil de maatregel grootschalig toepassen om zo het hoofd te kunnen bieden aan extreme regenval, een fenomeen dat door klimaatverandering steeds vaker voor komt. Daarnaast worden zogenoemde waterpleinen gecreëerd om regenwater tijdelijk op te vangen.

Ook de gemeente Tilburg worden groene daken aangelegd, om energie te besparen en om regenwater op te vangen. Er worden voorbereidingen getroffen om enkele kantoren, een grote parkeergarage een sportaccommodatie te voorzien van groene daken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.