Home

Achtergrond 3 reacties

Groei in EurepGap stagneert

Het aantal aanmeldingen van akkerbouwers om zich te certificeren voor EurepGap stabiliseert.

Dat komt omdat de supermarkten minder druk uitoefenen op hun leveranciers om mee te doen aan het voedselveiligheidssysteem, nu er op een aantal grondstofmarkten sprake is van tekorten.

Dat wil niet zeggen dat supermarkten toegeven op de productkwaliteit en de voedselveiligheid van de producten die ze inkopen, zegt Geert Staring, accountmanager bij cer­ti­fi­ce­rings­instelling NAK Agro. "Dat is al voldoende geregeld bij de gewascertificaten (VVAK) die alle akkerbouwers hebben. De supermarkten willen graag wereldwijd dezelfde eisen stellen aan de producten die ze inkopen. Daarom hebben ze tien jaar geleden EurepGap ingevoerd."

Maar de druk om mee te doen aan EurepGap neemt af. "Als sprake is van een overschotmarkt, dan ligt er veel druk op de leveranciers om zich te certificeren. Nu sprake is van een tekortmarkt, wordt daar minder nadrukkelijk naar gevraagd", zei Staring vandaag in Sint Annaparochie waar NAK Agro een voorlichtingsbijeenkomst hield voor akkerbouwers.

Volgens Staring doet ongeveer 12 procent van de akkerbouwers mee aan EurepGap. Dat zijn er ongeveer tweeduizend. Vanaf volgend jaar wordt EurepGap omgezet in GlobalGap.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Hallo zeg
  Onze grootste supermarkt die zich altijd zo "sterk maakt naar de consument betreft een lawine aan certificeringen" koopt al jaren bij schaarste, producten die nagenoeg geen enkele certificering hebben.
  Wat opverigens niet wil zeggen dat deze producten niet deugen. het is en blijft voedsel en een kweker zal er alles aan doen dit zo veilig mogelijk in de markt te zetten.
  Veertig certificaten aan de muur of geen enkele, het is de oprechtheid die er voor zorgt dat onze land en tuinbouproducten veilig zijn voor jong en oud.
  Kortom, al die veiligheids trajecten c.q. bepalingen zijn een farce en goed voor de handel die daarmee gepaard gaat.

 • no-profile-image

  G.B.

  Je hoeft geen profeet te zijn om vast te stellen dat er minder druk uitgeoefend wordt om aan de EurepGap deel te nemen nu er schaarste dreigt. Boeren leer uw les, werk niet zo hard en zorg voor schaarste dan wel kunstmatige schaarste. Resultaat; hogere prijzen en minder gedram van wie dan ook!

 • no-profile-image

  Wim

  Dat Geert Staring van Nak Agro het nog steeds niet begrijpt zal wel komen doordat, hij er financieel afhankelijk van is, maar EuroGap heeft niets te maken met voedselveiligheid of met het werelwijd stellen van dezelfde eisen aan producten die de supermarkten inkopen. Ik heb 10 jaar geleden al gezegd dat EuroGap een Voedsel Aansprakelijkheids Cetificaat is en niets meer of minder dan dat. In grote lijnen komt het hier op neer dat je moet voldoen aan de wetgeving die in het land van productie gelden. Daar niet in alle landen dezelfde wetgeving geldt, geldt dus ook niet dezelfde EuroGap en niet dezelfde productie eisen. Op deze manier leggen de supermarkten de verantwoordelijkheid bij de wetgever en als die zijn zaakjes niet goed in orde heeft dan is er bij een calamiteit altijd de mogelijkheid om zich hier achter te verschuilen. In veel landen geldt geen verplichte spuitkeuring, andere toelating voor gewasbeschermingsmiddelen en andere hygiene protocollen. Hoe wil je dan de productieeisen hetzelfde houden.
  Voldoen aan de wet in Mexico is heel iets ander dan voldoen aan de wet in Nederland. Het VVA daarintegen heeft wel te maken met voeselveiligheid en het was ook beter geweest dat alle producten die in nederland verkocht worden door de grote supermarkten aan VVA voldeden. Nu wordt EuroGap verandert in GlobalGap maar dat is niets anders dan een nieuwe plank voor de kop van de consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.