Home

Achtergrond 345 x bekeken

Gratis achteruitrijcamera bij veilig erf

Dit is Christiaans antwoord op de woensdagvraag

Ik ben er van overtuigd dat op het gebied van veiligheid op agrarische bedrijven veel verbeterd is de afgelopen tien jaar. Neem bijvoorbeeld de reminstallaties en de verlichting van machines. Die worden door boeren beter nagezien.

De machines worden groter, dit wordt door sommigen als nadelig ervaren. Maar doordat ze groter worden, besteden de machinebouwbedrijven steeds meer aandacht aan de rem- en verlichtingsinstallatie. Dit betekent een vooruitgang in de veiligheid.

Naar aanleiding van de woensdagsvraag om de veiligheid op erven van agrarische ondernemers te bevorderen, zou ik het volgende ondernemen. Agrarisch ondernemers zijn vaak aangesloten bij een land- en tuinbouworganisatie. Via hun bereiken we 90% van de doelgroep.

Landelijke land- en tuinbouworganisaties moeten op het gebied van veiligheid de handen ineen slaan. Zij moeten volgens ons comité een gezamenlijke afdeling oprichten die bezoeken aan agrarische ondernemers aflegt. Tijdens dit bezoek wordt een veiligheidscheck uitgevoerd aan de hand van een checklist. Een agrarische ondernemer kan zich daarvoor kostenloos aanmelden, het is tenslotte vrijblijvend.

Als het bedrijf veilig is, of gemaakt word voor een herkeuring, krijgt de ondernemer een beloning voor zijn deelname: een achteruitrijdcamera. Deze wordt gemonteerd door dezelfde persoon die de check uitvoerde. De camera wordt geplaatst op de meest risicovolle wagen of machine. Deze wagen of machine wordt bepaald in overleg.

De bedoeling is dat deze check elke twee jaar wordt herhaald. Het belangrijkste van dit initiatief is dat er absoluut niet gecontroleerd wordt door overheidsinstanties, maar door praktisch ingestelde mensen vanuit een organisatie die opkomt voor de belangen van agrarische ondernemers.

Verder zou het comité de landelijke vakbladen aandringen om een half jaar lang veiligheid als thema op te nemen. Belangrijk is om het tot uiting te laten komen als een initiatief vanuit de eigen sector en niet vanuit de overheid opgelegd. Ook zou veiligheid een deelthema van informatie- en studiedagen kunnen zijn. Hierin zouden de land- en tuinbouworganistatie een rol kunnen spelen.

Te gebruiken media;
- Landelijke vakbladen;
- Internetsites ten behoeve van de agrarische sector, advertenties plaatsen;
- Een speciale internetsite voor dit initiatief. Hier kunnen ondernemers de checklist downloaden en zo zelf de check kunnen voorbereiden;
- informatiebladen van land- en tuinbouworganisaties

En dit alles onder het motto: “Veiligheid met vlijt!”

Of registreer je om te kunnen reageren.