Home

Achtergrond 602 x bekeken 2 reacties

Gras en bieten kunnen het klimaat echt niet redden

De claim van boeren dat suikerbieten en gras meer CO2 uit de lucht halen dan bos is misleidend, stelt CLM. Het zou geloofwaardiger en eerlijker zijn om koeien in wei te promoten voor het landschap en de aardappel aan te prijzen als milieuvriendelijk voedsel.

Dat zeggen Gijs Kuneman en Emiel Elferink. Zij zijn respectievelijk directeur en projectmedewerker bij CLM Onderzoek en Advies.

De recent gestarte campagnes van zowel akkerbouwers als melkveehouders over klimaatverandering slaan de plank faliekant mis. Gras noch suikerbieten zijn geschikt om het klimaat te sparen door CO2 vast te leggen.

Klimaatverandering kan vertraagd worden door CO2 in planten vast te leggen – maar dan moet het ook echt voor honderd jaar of langer vastliggen. De CO2 die wordt vastgelegd in gras, bieten en graan komt na de oogst, bij de consumptie van de suiker, melk of graan, al weer vrij. Vastleggen van CO2 in bossen die honderd jaar of langer blijven staan helpt wel. Daarbij is de landbouw zelf bron van CO2.

Toch claimen de NMV en akkerbouwers met steun van LTO, HPA en de suikerindustrie dat de landbouw door CO2-vastlegging het klimaatprobleem helpt oplossen. Met zo’n denkfout kunnen beide campagnes het stempel ongeloofwaardig krijgen.

Wat wel klopt in het verhaal van de akkerbouwers is dat de aardappel heel klimaatvriendelijk voedsel is. Dat komt vooral door de enorme productie per hectare, waardoor de broeikasgasuitstoot per calorie relatief laag is.

Consumenten kunnen inderdaad beter aardappelen dan pasta of rijst eten als ze het klimaat minder willen belasten. En de NMV heeft gelijk dat de melkveehouderij een grote bijdrage levert aan ons cultuurlandschap. Een nuttige, positieve en kloppende boodschap.

Wij adviseren de NMV dan ook nog maar één slogan te behouden: met koeien in de wei levert de melkveehouderij een mooi landschap. En de boodschap van de akkerbouw zou eenvoudigweg moeten zijn: eet aardappels in plaats van pasta en rijst, dat is goed voor klimaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jac

  Ben ook geen voorstander van die spandoeken. Het hele klimaatverhaal is gebaseerd op niets dus hoeven we hier ook geen reclame voor te maken.
  Het is inderdaad niet handig om met onwaarheden aandacht te vragen voor bepaalde zaken. Alhoewel dit lukt de klimaatlobby, de natuur en millieulobby en zeker de dierenvriendenlobby toch erg goed om met leugens hun zin te krijgen en veel mensen achter hun te krijgen met deze propaganda.
  Je kan er zelfs een nobelprijs voor krijgen.

 • no-profile-image

  Wim Verdonschot

  Naar aanleiding van een eerder artikel heb ik al geadviseerd via een reactie op deze plaats, om die spandoeken over het vermeende gunstige effect op het broeikaseffect niet te plaatsen.
  Met het wekken van verkeerde verwachtingen doe je onze sector geen goed, een goed imago kweek je alleen met juiste argumenten, je mag dan ook van vertegenwoordigers uit onze sector verwachten (eisen) dat ze dit doen, dus laat die spandoeken a.u.b. weg, en besteedt je tijd aan zinvolle zaken voor onze agrarische sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.