Home

Achtergrond 171 x bekeken

Goede informatie hard nodig bij aanschaf huisdier

Ondanks alle goede bedoelingen, krijgen huisdieren vaak niet de juiste zorg.

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) dat morgen officieel van start gaat, wil hier verandering in brengen. Het centrum geeft voorlichting die wetenschappelijk is getoetst.

Het LICG hoopt dat goede informatie voorkomt dat Nederlanders puur op basis van emotie een huisdier aanschaffen. "Mensen moeten een bewuste keuze maken bij het kopen van een huisdier en zich niet laten leiden door een impuls. Goede informatie is de eerste stap'', is de boodschap van Ingeborg de Wolf, directeur van de nieuwe stichting.

"Eigenlijk heeft bijna elke bezitter het beste voor met zijn dier. Niemand schaft een huisdier aan met het plan er slecht voor te zorgen. Maar alle mooie plannen ten spijt, blijken dieren toch vaak niet de juiste zorg te krijgen. Niet onwil, maar onkunde blijkt in de meeste gevallen de grootste oorzaak'', vervolgt ze.

De afgelopen jaren nam het aantal huisdieren sterk toe. De Wolf: "Niet verwonderlijk want dieren hebben een positieve invloed op mensen. Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen en bevorderen sociaal contact van bijvoorbeeld eenzame ouderen.''

Zij denkt dat er grote behoefte is aan goede voorlichting. "Informatie over huisdieren is niet altijd gemakkelijk te vinden. Het is niet altijd betrouwbaar en soms spreken verschillende bronnen elkaar tegen.''

Het nieuwe centrum trapt af met een campagne om het aantal hondenbeten bij jonge kinderen terug te dringen. Volgens onderzoek vindt 65 procent van alle bijtincidenten thuis plaats, met de eigen hond. Om kinderen spelenderwijs vertrouwd te maken met de beste manier om met de hond om te gaan, introduceert het LICG een interactief computerspel met een blauwe hond als hoofdrolspeler.

In het LICG zijn tal van organisaties vertegenwoordigd, als de Dierenbescherming, Dibevo, Faculteit der Diergeneeskunde Utrecht, Wageningen Universiteit, Platform Verantwoord Huisdierenbezit en het ministerie van Landbouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.