Home

Achtergrond

Glastuinbouw kan drie jaar groeien in Bommelerwaard

De glastuinbouw kan volgens de huidige bestemmingsplannen van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel nog drie tot vier jaar doorgroeien.

Dat blijkt uit onderzoek van LTO Glaskracht. Dat is korter dan waar de gemeenten en provincie vooralsnog van uitgingen. Glaskracht pleit voor uitbreiding van de groei in de streekplannen.

Volgens Henk Kolbach, sectievoorzitter West-Gelderland van LTO Glaskracht, zijn gemeenten, provincie en bedrijfsleven het nu eens over de ruimte voor groei in de bestaande ruimtelijke plannen. Eerder ging de provincie nog uit van meer groeiruimte, maar Glaskracht heeft de aannames bij dat onderzoek aangevochten. De groeibehoefte van verschillende teelten was daarbij te laag ingeschat, stelde Glaskracht.

Volgens Kolbach groeit de glasopstand in de Bommelerwaard jaarlijks met circa 20 hectare. In de bestemmingsplannen is nog ruimte voor 130 hectare bruto glasuitbreiding, blijkt nu uit het bestemmingsplanonderzoek.

Die groeipotentie moet als maximum worden gezien, in werkelijkheid ligt die potentie lager. “Dan moet ook elke vierkante centimeter van het bestemmingsplan optimaal worden benut. De percelen liggen niet allemaal precies volgens de behoefte van tuinders.”

Op korte termijn verwacht Glaskracht met de overheden een intentie-akkoord te tekenen over een stappenplan die op lange termijn de groeiruimte moet waarborgen. Een onderdeel van het plan is ondermeer een uitvoeringsorgaan om de gronduitgifte te sturen. Ook zullen onderwerpen als verbetering van de landschapsinvulling en waterkwaliteit in het stappenplan zijn opgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.