Home

Achtergrond

Glasgebied moet werklozen aan baan helpen

De gemeenten Gent en Terneuzen gaan samen werklozen omscholen en aan het werk helpen in de glastuinbouw in de Kanaalzone.

Er wordt gemikt op 1400 mensen die zo een baan vinden in het nieuwe glastuinbouwgebied bij Terneuzen. De Vlaamse en Nederlandse lagere overheden stellen samen een samenwerkingovereenkomst op om dit te gaan realiseren. Daarin staat onder andere dat Gent en Terneuzen samen een opleidingsinstituut voor de glastuinbouw in de Smidsschorrepolder opzetten.

De kosten hiervoor bedragen zo'n twee miljoen euro. De financiering ervan is volgens wethouder Van Schaik van Terneuzen zo goed als rond. De opleidingen worden verzorgd door het Groencollege, ZLTO, het ROC Westerschelde en het werkvoorzieningschap Dethon. Na de opleiding kunnen de werklozen onder begeleiding van het uitzendbureau Viaflex van Dethon aan de slag in de kassen.

Volgens de twee gemeenten is er een potentieel van 3000 mensen in Zeeuws-Vlaanderen en 11.000 mensen in de regio Gent. Van Schaik verwacht hier na een schifting op onder andere geschiktheid en motivatie hier 1400 mensen van over te houden. "In eerste instantie hopen we 250 mensen stapsgewijs te kunnen omscholen in groepjes van dertig", legt Van Schaik uit.

Er wordt nadrukkelijk voor een begeleidingstraject gekozen en niet voor een directe tewerkstelling bij de tuinders. "In Noord-Holland hebben ze een dergelijk project ook uitgevoerd en toen bleken na verloop van tijd van de dertig opgeleide werklozen er nog een paar in de kassen te werken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je zorgt voor een goede begeleiding is de kans van slagen van het project veel groter", aldus Van Schaik.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.