Home

Achtergrond 162 x bekeken 1 reactie

Gewasproductie leidt niet onder evenwichtsbemesting fosfaat

Het toepassen van een evenwichtsbemesting met fosfaat op melkveebedrijven kan op de meeste zandgronden zonder nadelige gevolgen voor de gewasopbrengst.

Daarvoor is wel een systematisch uitgevoerde wisselbouw nodig. Dat blijkt uit proeven op het proefbedrijf De Marke in het Gelderse Hengelo, die in het pas verschenen rapport Mineralen goed geregeld staan.

Om te voldoen aan de nationale en Europese milieuwetgeving is een verbetering van het beheer van stikstof en fosfaat nodig. Dat geldt vooral voor melkveebedrijven op droge zandgronden. Het project Koeien & Kansen probeert een aantal maatregelen uit op De Marke, Daar is de aan- en afvoer van fosfaat naar en van de bodem al meer dan vijftien jaar in evenwicht. Voor het gewas heeft dat geen waarneembare negatieve effecten.

De fosfaattoestand in de bodem is wel afgenomen door de evenwichtsbemesting, met name in fosfaatrijke percelen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    harm

    boeren hebben in verleden altijd te veel bemest, omdat ze graag met de strooier het land op wilden en de kunstmestleveranciers zo veel mogelijk widen sponseren,dat geloof je zelf toch niet!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.