Home

Achtergrond

Gevangenen vechten mee tegen bosbranden

Een recordaantal gedetineerden in de staat Californië strijdt mee tegen de bosbranden die de staat sinds enkele dagen teisteren.

Van de 9000 mensen die het vuur proberen te doven is maar liefst een derde afkomstig uit penitentiaire inrichtingen. Ze worden vooral ingezet om brandbaar materiaal te verwijderen voordat het vuur er vat op kan krijgen.

Gevangenen als Carmen Rebelez, Michael Millard, Susan Segal en Tonya Randall Evans zwoegen in de verzengde hitte om strafvermindering te verdienen. "Het is loodzwaar werk, het zwaarste dat ik ooit gedaan heb. Maar het zorgt voor zes maanden strafvermindering'', aldus Evans die 5,5 jaar cel kreeg voor drugshandel. Normaal gesproken levert een dag bosbrandbestrijding twee dagen vervroegde vrijlating op.

De inzet van de gedetineerden, die veelal voor kleinere vergrijpen vastzitten, kan rekenen op steun van professionele brandweerlieden. "Ze zijn de werkpaarden. Zij doen het moeilijke fysieke werk. Ze tonen zich van hun beste kant.'', aldus bataljonchef Jeff Terpstra van de brandweer in Aptos.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.