Home

Achtergrond

Gemeente Haaren voelt zich misleid door boomkweker

De gemeente Haaren voelt zich misleid door Boomkwekerij Boxtel bv uit Esch. De eigenaar van Boxtel bv heeft toegezegd te zullen stoppen met handelsactiviteiten.

Hierop hebben gemeente en provincie meegewerkt aan een nieuw bestemmingsplan aan de Heikant in Esch. Zonder die belofte zou dit nooit gebeurd zijn, stelde een woordvoerder van de gemeente onlangs voor de Bossche rechtbank, meldt het Brabants Dagblad.

Boxtel bv voert naast de productie van boomkwekerijproducten nog altijd handel op het perceel aan de Heikant. De gemeente legde Boxtel een dwangsom op van 5.000 euro per dag overtreding, met een maximum van twee ton, gezien de miljoenenomzet die de kweker haalt uit zijn handelsactiviteiten.

Namens de kwekerij beriep advocaat J. van Groningen zich op het overgangsrecht dat van toepassing is bij het veranderen van een bestemmingsplan. Ook bestuursrechter W. Derksen liet merken niet duidelijk te zien waarom van die bepaling afgeweken zou moeten worden. De gemeente kon daarvoor geen jurisprudentie overleggen.

Toch wees de rechter op een brief van januari 2003, waarin de boomkwekerij aan de gemeente schrijft de handelsactiviteiten te staken. "Ik ben teleurgesteld dat de plannen daarna ineens zijn gewijzigd", zei de gemeentewoordvoerder. De uitspraak volgt in principe binnen twee weken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.