Home

Achtergrond

Geheimzinnig slot aan staatsbezoek India

Het staatsbezoek aan India is vandaag in Bangalore op ietwat geheimzinnige wijze aan zijn einde gekomen.

Een bijeenkomst van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima met leiders (goeroes) van belangrijke ontwikkelingen in het land vond plotseling achter gesloten deuren plaats.

De bijeenkomst was in de 'Elektronische stad' in Bangalore, waar hoogwaardige bedrijven op het gebied van elektronica en ict samen op een terrein bivakkeren. Ze bieden hun 20.000 werknemers restaurants, winkels en sportscholen. Het terrein, vol gebouwen in modern design en riante inrichting, grenst aan de sloppen waar mensen in hutjes van plastic en ander afval wonen. Premier Singh van India zei eerder deze week over dergelijke verschillen al: "Je moet je geld eerst verdienen voordat je het kunt uitgeven.''

Koningin, prins en prinses spraken met de goeroes in het gebouw van ict-bedrijf Infosys in de Elektronische stad. Dit soort bedrijven is een van de belangrijkste impulsen voor de economie en groeiende betekenis van India. De goeroes waren die van de zogenaamde groene, witte, blauwe en grijze revolutie (respectievelijk landbouw, melkproductie, ruimtevaart en ict).

De uit Nederland meegereisde pers werd geweigerd omdat er, officieel, ook veel Indiase pers zou komen. Met de Indiërs zou niet de gebruikelijke afspraak over het niet citeren van de vorstin te maken zijn, zoals met de Nederlanders meestal wel kan. Daarom werd de deur maar voor iedereen gesloten.

De interesse van de Indiase pers vindt overigens nauwelijks weerslag in de kranten van het land.

Willem-Alexander en prinses Máxima reizen dit weekeinde door naar Bhutan, waar ze een officieel bezoek brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.