Home

Achtergrond 284 x bekeken

Geelkrulbladvirus op vier tomatenbedrijven

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) stelt onderzoek in naar de verspreiding van tomatengeelkrulbladvirus, naar aanleiding van de vondst van dit virus op vier tomatenbedrijven in de omgeving van Bleiswijk en Zevenhuizen.

Het is de eerste keer dat Tomato yellow leaf curl virus is aangetroffen in Nederland. Nederland is verpliicht verspreiding en vestiging van deze quarantaineziekte in de EU te voorkomen. Besmette planten worden door de PD geruimd. Daarnaast moet de tabakswittevlieg, de overbrenger van het virus, worden bestreden.

Het onderzoek van de PD wordt zich in eerste instantie uitgevoerd bij tomatentelers nabij de bedrijven waar tomatengeelkrulbladvirus is aangetroffen. De dienst houdt er rekening mee dat het onderzoek wordt uitgebreid naar andere regio's.

Tomatengeelkrulbladvirus is te herkennen aan de gedrongen koppen van tomatenplanten en vergeling van jonge bladeren, die ook kleiner zijn dan normaal. Ook kunnen bladranden krullen. De vruchten zijn niet aangetast. Deze vormen ook geen risico voor verspreiding en kunnen daarom ook worden geoogst en afgezet.

Het virus komt voor in landen rondom de Middellandse Zee, Azië, Australië, Centraal Amerika en de Verenigde Staten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.