Home

Achtergrond 211 x bekeken

'Geef scholieren les over zakgeld'

Middelbare scholieren moeten les krijgen over hun zakgeld, zodat ze op latere leeftijd wijzer omgaan met financiële producten en diensten.

Dat zei Fred van Raay, hoogleraar economische psychologie, vandaag. Volgens Van Raay, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, vinden volwassenen de aankoop van een auto of huis interessanter dan de financiering ervan. Reden waarom volgens Van Raay het aantal mensen met schuldproblemen toeneemt.

Om de financiële ellende in de toekomst te voorkomen, moeten mensen op jonge leeftijd al leren om te gaan met geld. "Het is een kwestie van motivatie en niet van slimheid", meent de hoogleraar.

Door scholieren te wijzen op de besteding van hun zakgeld, zou de interesse voor financieel beheer bij jongeren kunnen toenemen. In de belevingswereld van de jeugd draait het om snoep, mobieltjes en make-up. Om jongeren financieel op te voeden, zouden schoollessen daarop moeten inhaken, meent Van Raay.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) doet al onderzoek naar het inkomsten- en bestedingspatroon van middelbare scholieren. Aan de hand van deze gegevens zouden scholen of uitgeverijen zelf een lespakket kunnen samenstellen.

Volgens Van Raay moeten de lessen over zakgeld verplicht worden gesteld en onderdeel uitmaken van een vak als economie, maatschappijleer of wereldoriëntatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.