Home

Achtergrond 207 x bekeken

'GMO-steun slecht voor groente- en fruitsector'

De Europese steun voor telersverenigingen, de zogenoemde GMO-steun, pakt in de Nederlandse situatie verkeerd uit voor de groente- en fruitsector.

Dit vindt ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer. Nederland ontvangt jaarlijks zo’n tachtig miljoen euro GMO-steun. Hieruit worden de activiteiten van meer dan 25 telersverenigingen en hun leden gesteund. De regeling voor GMO (gemeenschappelijke marktordening) is door Europa bedoeld om te komen tot een bundeling van de afzet van groente en fruit.

In de Nederlandse situatie werkt het precies omgekeerd, meent Vermeer. In plaats van minder komen er steeds meer telersverenigingen in de groente- en fruitafzet. Deze beconcurrreren elkaar. Hierdoor ontstaat versnippering en is sprake van kapitaalvernietiging. Ook gaat marge verloren.

Met name de grootste telersvereniging, The Greenery, lijkt veel last te hebben van de GMO-regeling. Het bedrijf zit nu op nog maar op zo’n 40 procent van de oorspronkelijke omzet. Vermeer durft te stellen dat de Nederlandse groente- en fruitsector zonder de GMO-regeling beter af zou zijn.

Kijkend naar de grote glastuinbouwbedrijven meent hij dat deze uiteindelijk de kleinere glasgroentebedrijven toch weer nodig hebben. De grote bedrijven hebben een te smal productpakket. Vermeer verwijst naar de situatie in Groot-Brittannië, waar grotere glastuinders weer terugkwamen bij hun kleinere collega’s met een breder pakket.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.