Home

Achtergrond 482 x bekeken 22 reacties

Friesland Foods verliest 130 veehouders

Friesland Foods verliest 130 melkveehouders. Zij hebben per 31 december 2007 hun lidmaatschap opgezegd, heeft het zuivelconcern zojuist bekendgemaakt.

De lidbedrijven leveren op jaarbasis zo'n 110 miljoen liter melk. In totaal zijn 9.700 melkveebedrijven in het noorden en oosten van Nederland lid van Friesland Foods.

Jaarlijks leveren leden-melkveehouders zo n 5,3 miljard kilo melk. Om het lidmaatschap van de coöperatie te kunnen beëindigen moeten de leden voor 1 oktober opzeggen.

René van Buitenen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Lang leve de vrije marktwerking !!!!

 • no-profile-image

  Karin

  Boeren wordt eens wakker!
  Lees het verhaasl van Henk,Friesland
  nog eens. Want zo is het gegaan met de cooperaties. De leden laten over zich heen lopen. De DDB voorspelde al jaren een tekort aan melk op de markt. Nu het zo ver is, zijn alle zuivelondernemers verbaasd. M.a.w. de DDB heeft een veel betere inzicht dan de directie van de cooperaties. Of is het gewoon zo dat ze de boeren voor het lapje gehouden hebben, zodat ze een lage melkprijs uit konden betalen. Nu gaat het weer net zo: praten ze over een mindere vraag, terwijl dit niet zo is. Wordt dus allen wakker en laat niet over je heen lopen door de directie van de cooperaties!

 • no-profile-image

  boerin en lid FF

  Als de deur van FF ook maar dicht blijft als deze veehouders met hangende pootjes terug willen komen. De leden van FF heeft binnen korte tijd (afschaffing quotum) deze liters er weer bijgemolken. Succes FF.

 • no-profile-image

  econoom

  minder melk is minder winst, dus dalende aandeelkoersen. Dus minder geld om te investeren in overnames in verwegnistan, daarhebiknognooitvangehoornistan, deanderekantvandewerldnistan en daarstuurikalleenmijnschoonmoedrheennistan. Ieder nadeel heeft zijn voordeel denken nu de boeren. Maar het bestuur deelt mee dat geplande overnames ondanks protest van de boeren toch gewoon door gaat. Wij blijven onze eigen (dalende?) koers varen aldus een woordvoerder van het bestuur. Wij willen graag in deze verre oorden onze winst behalen, zodat wij hier onze produkten bijna gratis weg kunnen geven. Dan moet de rest ons wel weer volgen, want wij zijn immers marktleider. En dat is dan weer goed voor de indexering uitbetalingsprijs. En dan daalt de melkprijs, en stijgt onze winst En zo gaan dus vanzelf onze aandelen weer stijgen!!! Vriendelijke groeten van het bestuur.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Deze mensen zijn tot op het bot gefrustreerd door RFF. Mocht de spotmarkt volgend jaar nog zo goed zijn dan gaan er nog veel meer mensen lopen bij die arrogante club die op de stoel van de melkveehouder gaat zitten om ze te vertellen hoe ze boer moeten zijn (OCM). Laten ze zich vooral bezig houden met het vermarktten van onze melk tegen een goede prijs. (niet een marktconforme prijs, maar gewoon uitbetalen aan de veehouders wat er verdiend wordt.)

 • no-profile-image

  Gerrit

  Bij een hogere melkprijs slaat menig melkveehouder blijkbaar op hol,ik weet het goed wat het is om melkveehouder te zijn maar ook wat de vrije markt werkelijk betekend, ik hoop dat u ook goed weet wat dat is, de rekenmachine op u bureau draaid dan immers overuren als nooit tevoren.Als u u huidige afnemer vaarwel zegt is het goed mogelijk dat de deur ook dicht zit als er andere tijden aanbreken.

 • no-profile-image

  m j lohuis

  Het is inderdaad een klap in het gezicht voor het bestuur van ff. als zoveel veehouders hun lidmaatschap opzeggen .Het is te hopen dat ze hier wat van leren .En het is heel biezonder dat de melkprijs in zo'n korte tijd zoveel kan stijgen,ik hou daar een raar gevoel aan over. Nog even een opmerking over de beursdag en het hele aandelenverhaal hoe meer aandelen je hebt, hoe meer divedent je ontvangt. Hoe meer bier je drinkt hoe meer statiegeld je ontvangt. Maar als je te veel drinkt blijf je met een kater zitten.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  hier gaat weer boeren "vermogen" naar de knoppen en die handelaren pakken de winst . laten wij met elkaar iets langer nadenken !!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Ik vind het kortzichtig van deze melkveehouders.
  Waardoor is de melkprijs gestegen?
  Door de grote vraag op de wereldmarkt.
  China en India o.a.
  Wie is deze markt niet vergeten?
  Juist, Royal Friesland Foods.
  Dus dit bedrijf is verantwoordelijk voor de huidige melkprijs.

 • no-profile-image

  bedrijfskunde

  Het is toch van de gekke dat je leveringsplicht hebt van je eigen cooperatie. en daarbij wordt je voorschotmelkprijs bepaald aan de hand van indexbedrijven. dit is zo ouderwets als het maar kan.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  waarom zijn er zoveel reacties ondertekend met een schuilnaam ????? we leven toch in een vrij land met respect voor elkaars mening

 • no-profile-image

  john

  De enige die beter wordt van de spotmarkt is Rene van Bakel. Alle anderen die hem nalopen gaan de mist in.

 • no-profile-image

  ONDERNEMER/MELKVEEHOUDER!!

  Er word nu vaak door FF opgemerkt dat de melkprijs nu op een hoog peil is. Ik vind echter dat je moet zeggen dat de melkprijs nu eindelijk eens een beetje "normaal" is geworden, want ook de melkveehouderij moet zichzelf zien als een normaal gebeuren net als bijv. de industrie en zich niet door de melkfabriek elke keer een wispeltuurige melkprijs/beleid aan laten naaien!

 • no-profile-image

  ddb lid en kritisch FF lid

  Ik kan alleen maar respect opbrengen voor deze veehouders. Opzeggen lidmaatschap houdt een zeker risico in.
  Al is het risico minder groot als veel FF leden denken.
  De arrogantie van FF speelt ook mij parten. De cooperatieve gedachte is bij mij allang verleden tijd. Alleen moet een ieder voor zich bepalen wat voor risico aan melkprijsschommelingen men zich kan veroorloven.

 • no-profile-image

  Allard

  Veel respect voor de melkveehouders die opgestapt zijn... Ik blijf (onder voorbehoud) en hoop dat WIJ met ONZE cooperatie ook weer het WIJ-gevoel terugkrijgen na de volgende ledenvergadering.. Cker is het dat WIJ niet trots hoeven te zijn dat er 130 leden ONZE melkfabriek verlaten..!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Een keiharde klap in het gezicht van Friesland Foods. Dit zijn bedrijven van gemiddeld een miljoen kilo melkquotum.
  Het is een duidelijke reactie op het arrogante gedrag van de melkfabriek de laatste jaren.Er werden vooral veel eisen aan de boeren gesteld maar zelf een goede prijs uit onderhandelen bij de retail was er niet bij. Ze durfden een jaar geleden rustig te voorspellen dat de melkprijs naar de .26 eurocent toeging. Als van Bakel etc niet op de markt waren gekomen was het misschien inderdaad die kant op gegaan. De belangen van de melkveehouders zijn door FF verkwanseld.
  Ook de frustratie onder ons als boeren dat er geen mogelijkheid meer was om van fabriek te wisselen speelt hier mee denk ik

 • no-profile-image

  logisch

  gelukkig zijn de jongere boeren over het algemeen minder gehecht aan "hun" cooperatie.

 • no-profile-image

  henk

  prachtig, dit is het loon wat deze zogenaamde cooperatie verdiend. Samen met campina niks anders gedaan om onder elkaars prijzen door duiken, je produkt daardoor bijna weg geven aan de supermarkten. En roepen wij zijn klaar voor de vrije markt, laat maar komen die melk. 25 cent of minder wij geven het wel voor jullie weg. Het staat namelijk nogal interesant als je deel uit maakt van een bestuur van een bedrijf wat zoveel melk verwerkt. Nou ik hoop dat er nog vele veehouders zullen volgen. Tenzij dat arogante bestuur tot inkeer komt, maar dat zal nog wel even duren vrees ik.

 • no-profile-image

  veeboer

  Verstandig van Friesland foods om de verhoging van 6 eurocent pas op 1 oktober bekend te maken.
  Op deze manier zijn ze een fiks aantal liters melk kwijt die na het afschaffen van de quotering door de resterende boeren probleemloos wordt geleverd.
  Over enkele jaren is de spotmarkt hoogstwaarschijnlijk weer op een lager prijspeil aangekomen en zijn de (spot)boeren de pineut doordeat ze dan een lagere melkprijs dan FF ontvangen of de eisen worden door de spotopkopers zo hoog opgeschroefd dat geen een boer meer aan de leveringsvoorwaarden kan voldoen en dus de melk in de put kan laten lopen.

 • no-profile-image

  melk is goed voor elk

  ik heb er begrip voor dat een aantal leden enorm veel liefde voelt voor hun grote zuivelcooperatie, ze hebben afgelopen zomer toch maar mooi even een vergoeding van 26 cent per liter melk gekregen. Waar een hobby normaal klauwen met geld kost, is nu toch maar mooi even een deel van hun gemaakte kosten vergoed door hun geliefde ff. Maar om dan te hopen dat je collega op de spotmarkt op z'n bek gaat, bewijs je wel over een enorme kortzichtigheid te beschikken. Het zijn namelijk deze collega's die jullie slapende zuivelreus misschien wakker maakt. Kijk wat langer dan je melkput lang is. Met elkaar bereik je meer dan tegen elkaar en elkaar niks te gunnen. En met elkaar daar bedoel ik niet jullie zo geliefde ff mee. Dat is toch nog wel bekend wat ze met jullie wilden, van de zomer zaten ze al aardig op schema met hun prijs.

 • no-profile-image

  wim

  Even reageren op bericht van bedrijfskunde( onkunde ) ik als melkleverancier aan FF ben hier hartstikke blij mee, want er bestaat ook een plicht om het op te halen door FF, wat op de spotmarkt niet bestaat, en geloof mij maar deze prijzen en willicht nog meer zullen ook eens weer dalen dat hangt van de andere werelddelen af met name australie en azié, ik hoop dat dan FF deze overlopertjes ook niet weer zal aannemen als leverancier of lid, dat zal toch te gek voor woorden zijn, en wat betreft die gemiddelde prijs, je beurt nooit het meeste en ook nooit het minste,maar zekerheid heb je wel en dat is het belangrijkste. en op de spotmarkt moet je het altijd maar afwachten.

 • no-profile-image

  ook veeboer

  he veeboer friesland, ff wil wel zijn markt veilig stellen en gaat nu dus melk kopen op de spotmarkt. Daar betalen ze alleen ietsiepietsie meer voor als waar ze jou mee opzadelen. Dat gaat dus ten koste van de(ook jou) winst.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.