Home

Achtergrond

Frauderende vissers en afslag veroordeeld

De rechtbank in Leeuwarden heeft vandaag 26 bedrijven en mensen uit de vissector op Urk veroordeeld tot werkstraffen en boetes voor collectieve fraude.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in september celstraffen geëist tot maximaal anderhalf jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

De vishandelaren, vissers en de Visafslag Urk hebben volgens de rechtbank tussen 2002 en 2005 onder meer fraude gepleegd door de gequoteerde vissoort schol als de ongequoteerde vis schar in de boeken te zetten. Daardoor konden de vissers veel meer schol vangen dan toegestaan. De gevangen vis werd met hulp van de Visafslag aan de handelaren verkocht.

Op het 17.000 zielen tellende voormalige eiland Urk is 80 procent van de bevolking afhankelijk van de visserij. De visserijsector staat al enige tijd onder druk door vangstbeperkingen en hoge olieprijzen. De verdachten stelden daarom fraude te hebben gepleegd.

Een van de veroordeelde verdachten is het Urker SGP-raadslid Jan K. (Koffeman). De 56-jarige politicus en vishandelaar kreeg een werkstraf van 60 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Zijn bedrijf Urker Vishandel J. Koffeman BV kreeg 25.000 euro boete. K. stapte uit de gemeenteraad van Urk toen het onderzoek van het OM naar zijn bedrijf begon. Hij werd echter in 2006 als lijstduwer met zo'n 900 voorkeurstemmen in de raad herkozen.

De hoogste geldboete in de strafzaak werd met 130.000 euro opgelegd aan de Visafslag op Urk. De hoogste werkstraf kreeg de 46-jarige Barend H. (Hakvoort). Hij moet een taakstraf van 200 uur uitvoeren omdat hij als marketingmanager van de Visafslag meewerkte aan de fraude. Urk Export BV werd als enige verdachte vrijgesproken.

De verdachten wilden niet reageren op de uitspraken van de rechtbank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.