Home

Achtergrond

Fischer Boel: Melkquotum eindigt in 2015

Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel heeft in Brussel onomwonden vastgesteld dat de melkquota hoe dan ook uiterlijk in 2015 verdwenen moet zijn. Dat deed ze tijdens een ontmoeting met de European Dairy Association.

Het is voor het eerst dat ze zo duidelijk stelt dat het melkquotumsysteem in het bewuste jaar verdwijnt. De Commissaris heeft al wel regelmatig gesuggereerd dat het systeem geleidelijk zou verdwijnen. Fischer Boel is van mening dat de quota de concurrentiekracht niet verscherpt, maar juist smoort. Daarnaast geven de inkomenstoeslagen veehouders de ruimte om te produceren wat de markt wenst.

De zuivelindustrie houdt al wel enige tijd rekening met afbouw van het quotumsysteem, maar de veronderstelling was dat 2015 niet helemaal vast stond. LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie zien het in principe wel zitten de quotering geleidelijk te laten verdwijnen. Zij streven er wel naar dat dit wordt vastgelegd tijdens de WTO-onderhandelingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.