Home

Achtergrond 215 x bekeken 5 reacties

Fischer Boel: EU ontkomt niet aan transgene grondstoffen

Het Europees toelatingsbeleid voor transgene gewassen is volkomen achterhaald.

Als de EU niet snel een positiever houding aanneemt jegens biotechnologie, dan verliest ze de slag om de grondstoffen op de wereldmarkt. Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel gezegd tijdens een bezoek aan Hongarije deze week. Ze maakte haar opmerking in de context van de krapte op de wereldmarkt voor graan en andere gewassen.

Volgens Fischer Boel kon de EU, als een van de weinige grote inkopers van mais, tot nu toe haar voorkeur opleggen aan de maisproducenten. Dat wordt steeds lastiger nu ook landen als China op grote schaal mais gaan importeren, zeker omdat deze landen vaak niet zulke problemen hebben met biotechnologie.

De landbouwcommissaris wees op Argentinië, waar veel producenten al overstappen op transgene mais. “Alleen Brazilië blijft zo over voor ons als leverancier van niet-transgene mais. Maar voor hoe lang?”

Als wetenschappers transgene producten veilig hebben bevonden, moeten ze gewoon toegelaten worden op de Europese markt, aldus Fischer Boel.

Eerder deze week liet de Europese Commissie drie nieuwe transgene maissoorten toe (niet voor de teelt), nadat de lidstaten in het permanent comité voor de voedselketen weer verdeeld bleken.

Saillant is dat de Franse president Nicolas Sarkozy gisteren twijfels uitte over de teelt van transgene gewassen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als het voedesel te duur gaat worden dan tellen principes niet meer ?

 • no-profile-image

  Arno

  Principes tellen alleen als dat de politiek zo uitkomt.En die trangene produkten mogen wij weer tegen kostprijs produceren en leveren??

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  transgene gewassen zijn dus toegelaten maar wij als boer mogen ze niet produceren???

  enige logica te vinden ?? of is dit typisch politiek??

 • no-profile-image

  Arno

  De halve wereld hangt aan elkaar met belangenverstrengeling.
  Voor de agrarische sector vaak beklemmende verstikkende regelgeving.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Het al dan niet toelaten en de hier aan gekoppelde productie van transgene "grondstoffen" ik spreek liever van voedsel en voeder producten. Zal in eerste instantie het aanbod van deze producten op de wereldmarkt niet verhogen. Er is nog niet aangetoond dat hun productie capaciteit hoger is eveneens is hun productie op termijn niet goedkoper gebleken. Voorbeelden van resistentie doorbraken te over!! Vele transgene boeren aan gene zijde van de Oceaan hebben spijt dat ze oit zijn meegegaan in deze vaart der volkeren. Een weg terug blijkt zeer moeilijk te zijn nu de resistente onkruiden en insecten hun intrede hebben gedaan op hun bedrijven.
  Ik zie dan ook maar 1 reden om een toelating te forceren "Het goed stemmen van de eigenaren van deze gewassen en de bijbehorende bestrijdingsmiddelen".
  Zou hier sprake zijn van belangen verstrengeling bij onze politieke kopstukken?? Of erger rechtstreekse omkoping??

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.