Home

Achtergrond 244 x bekeken

Europese Commissie snijdt in suikerquotum

De Europese Commissie wil voor 2007/2008 de hoeveelheid suiker waarvoor EU-steun beschikbaar is met 12 procent oftewel 2 miljoen ton verminderen. Dat heeft de Europees commissaris van landbouw Mariann Fischer Boel bekend gemaakt.

De Europese Commissie wil op deze manier voorkomen dat er grote tekorten ontstaan. Het is wel toegestaan suiker door te schuiven naar 2008/2009 of te verkopen voor de productie van biobrandstoffen.

Fischer Boel benadrukt dat ze de suikerfabrieken en de lidstaten al in november 2006 waarschuwde dat de Europese boeren teveel suiker blijven produceren, en dat de Europese Commissie zou ingrijpen als de productie niet vrijwillig beperkt werd. De beperking voor 2007/2008 blijkt niet meer dan 650.000 ton te zijn, dus is het moment om in te grijpen aangebroken.

De Europese Commissie wil in februari 2007 een gedetailleerd voorstel aan de EU-ministers van Landbouw presenteren. In oktober, wanneer duidelijk is hoe groot de oogst precies gaat uitvallen, volgt dan de definitieve regeling.

Voor Nederlandse telers betekent de korting dat er, als ze C-quotum bijkopen, iets meer geteeld mag worden dan vorig jaar. Dit jaar kunnen telers gemiddeld 7,5 procent bijkopen, waarna de korting van 12 procent volgt. Dit komt netto neer op 95,5 procent van het totale quotum.

Meer informatie Bekendmaking op site Europese Commissie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.