Home

Achtergrond

Europarlement op ramkoers over satellieten

Het Europees Parlement ligt op ramkoers over de betaling van Europese gps-satellieten.

Tegen de wens van Nederland en enkele andere landen in, stelde het parlement vandaag dat de circa 700 miljoen euro hiervoor in 2008 wel gehaald kan worden uit ongebruikte landbouwgelden. Dat geld zou anders aan EU-landen worden uitgekeerd.

De Nederlandse regering wil het benodigde geld vooral weghalen bij andere posten, zoals voor onderzoek. "Maar de EU-landen hebben eerder al flink gesnoeid in de onderzoekssubsidies. Het geld hoort naar Nederlandse onderzoekscentra of bedrijven te gaan'', vindt VVD-Europarlementslid en begrotingsspecialist Jan Mulder. Ook de PvdA-fractie stemde vandaag tegen de lijn van partijgenoot Wouter Bos, minister van Financiën.

De Europese gps-satellieten zouden na 2013 moeten werken. Het zogeheten Galileoproject is bedoeld als tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem.

Aanvankelijk zouden grote Europese bedrijven aan de satellieten meebetalen. Maar na lang dralen wilde het bedrijfsleven toch liever geen risico lopen. De bedrijven wachten nu af tot ze de EU-opdracht krijgen voor de bouw en exploitatie. De EU probeert naarstig het gat in de begroting te dichten.

Het parlement beslist 23 november samen met de EU-landen over de Europese begroting 2008. Die beslaat circa 120 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.