Home

Achtergrond 169 x bekeken

Europarlement: koop opium in Afghanistan

De EU zou opium kunnen opkopen van Afghaanse boeren, om er zo de armoede te bestrijden.

Dat adviseerde het Europees Parlement vandaag. Een proefproject moet een deel van de vele illegale teelt omzetten in legale teelt voor legale pijnstillers op opiumbasis. Verder is gerichte actie tegen illegale handelaren nodig, aldus een rapport dat in het parlement is aangenomen.

De PvdA-fractie stemde voor, omdat het proefproject voor pijnstillers deel uitmaakt van beoogde afspraken om de Afghaanse narcoticaproductie te bestrijden. Joost Lagendijk (GroenLinks) staat achter de aanbevelingen. Hij juicht verder toe dat ook "wordt opgeroepen tot verzet tegen het wegspuiten van papavervelden, omdat dit onder Afghanen veel kwaad bloed zet.''

Afghanistan levert nu 93 procent van 's werelds opium, de basis van drugs als heroïne. Volgens schattingen van de Wereldbank komt 40 procent van de Afghaanse economie van drugs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.