Home

Achtergrond 8 reacties

Europarlement bezorgd over dure voeding

De sterk gestegen prijzen voor voeding als melk en graan baren het Europees Parlement grote zorgen.

Leden hebben de Europese Commissie gisteravond opgeroepen om te zorgen voor extra aanvoer. "Jarenlang hadden we overschotten. Maar nu moeten we alles aangrijpen om extra graan en melk in Europa te krijgen'', klaagde de Britse Conservatief Neil Parish.

Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) bevestigde dat landbouwprijzen de laatste zes à acht maanden "door het dak zijn gegaan''. Dat komt vooral door grotere vraag uit China en India en voor de graan ook door tegenvallende oogsten.

Fischer Boel bestreed dat de graanvoorraad nu historisch laag is door de opkomst van biobrandstoffen. "Nu gaat minder dan 2 procent van het graan naar ethanol.''

De EU-commissaris zei al diverse maatregelen te hebben genomen. Ze heeft de limieten voor melkproductie al enkele malen met 0,5 procent verhoogd. Ze studeert op verdere toename in 2008. "Om een extra 10 à 15 miljoen ton graan te krijgen hebben we de verplichte braaklegging stopgezet voor dit jaar'', memoreerde de Deense commissaris.

Europarlementsleden spraken over "halve maatregelen'' . Enkelen vroegen een ander EU-landbouwbeleid. Door de liberalisering zijn te veel boeren gestopt, vinden ze. Ze willen meer zekerheid voor productie.

CDA-Europarlementslid Esther de Lange meent dat Europa "niet te afhankelijk moet worden van invoer van voeding. We hebben een vangnet nodig om te voorkomen dat nog meer Europese boeren stoppen''. De Lange vraagt zich ook af of de hogere voedingsprijzen wel terecht komen bij de boeren.

Ook anderen klaagden dat sommige supermarktketens de prijzen harder verhogen dan de grondstoffen duurder zijn geworden. Brood is in sommige landen wel 15 procent duurder geworden, terwijl graan maar een klein bestanddeel is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Koning

  Eindelijk wordt voeding duurder, maar niet te duur. De consument is het alleen niet gewend en wil het geld liever aan andere luxe en vakanties besteden. Als we de uurlonen van een doorsnee werknemer vergelijken met het uurloon van een boer dan zijn we er nog lang niet met de prijsstijging van voeding denk ik.

 • no-profile-image

  Jan

  Je hebt gelijk Ton,en eigenlijk moesten alle boeren hun produkten vast kunnen houden.Maar waar betaal je het van? de rek is eruit daar hebben de ambtenaren wel voor gezorgd dat we voor hun moesten kruipen en voor een habbekrats produceren.Maar eigenlijk moesten we alles vasthouden tot ze naar ons toe komen kruipen.

 • no-profile-image

  akkerbouwer Jan

  Dan moet de overheid vooral doorgaan met vruchtbare landbouwgrond om te zetten in natuur!!!

 • no-profile-image

  Volgende generatie

  Sjah eenheid maakt macht ofzo. Is al zovaak geroepen doe eens samen wat. Maak eens samen een vuist. Maar ja iedereen laat zich lekker tegen elkaar uitspelen en denk aan zijn eigen hachje.En dan worden er een hoop genekt, omdat niemand de middelen heeft een vuist te maken, of hun producten vast te houden. Als je een van de weinige op de markt was geweest, had je de producten vast kunnen houden en daar misschien ook gezamenlijk de middelen voor gehad. Er kan er iedere keer gezanik of gezeurd worden over het een of het ander maar ja daar schiet je ook weinig mee op. Als de mouwen eens opgestropt werden en de handen ineengestoken dan kwam er nog eens wat van. En dan kan er wel gezegd worden ik heb het al druk genoeg maar ik ken er nog een en dat is vele handen maken licht werk.
  Dus neem eens een initiatief met een paar collega’s en denk er eens over na hoe je van je dubbeltje een tientje kan maken. Er zijn kansen genoeg je moet ze alleen zien te pakken.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Nu het voedsel te duur wordt nu is men bezorgt , maar de afgelopen jaren is het ook niet echt gestimuleerd om boer te blijven. Matige opbrengsten en veel gezeik van de overheid met allerlei regels. Bovendien missen we vooral een stuk waardering voor wat we als landbouw doen.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Misschien zou GS van Limburg dit eens kunnen aangrijpen. Zij snappen het nog altijd niet: strengere bemestingsregels betekent nog minder boeren in Zuid-Limburg betekent nog minder productie betekent nog hogere prijzen.
  Maar ja, sinds wanneer mag je van overheden een vooruitziende blik verwachten. Of het nu GS van Limburg is of verburg die nog meer natuur wil maken of Fischer Boel die de lage prijzen van de afgelopen jaren ook niet erg vond, want toen de voorraden enkele jaren geleden al dreigden leeg te geraken werd de braak al eens gehalveerd.

 • no-profile-image

  ton

  Uit de reactie van volgende generatie maak ik op dat de boodschap niet goed is overgekomen. Het is een nuchtere constatering dat een verhoging van de prijzen voor de producenten van voedsel onontkoombaar is. Als men zich in het europarlement zorgen maakt over de prijsverhoging van het voedselpakket dient men de aandacht te richten op andere schakels in de keten en niet op de producent. Dat is de kern van de boodschap. Minister Verburg heeft dit inmiddels goed opgepakt en meermaals terecht gewezen op de niet te rechtvaardigen prijsverhogingen welke door bepaalde sectoren worden doorgevoerd.

 • no-profile-image

  ton

  Als we het realistisch zijn en naar het percentage van het inkomen kijken wat door de consument besteed wordt aan het voedselpakket, dan kan dit geen argument zijn te pleiten voor lagere voedselprijzen.
  Dat het overheidsbeleid er jaren op gericht is geweest de consument een zo goedkoop mogelijk voedselpakket te verschaffen is geen nieuws. Dat dit stelstelmatig ten koste ging van de producent was blijkbaar niet zo belangrijk, en werd afgedaan als het risico van vrij ondernemersschap.
  Er werd, en wordt, nergens zoveel winst gegenereerd als in de food sector en de hieraan gerelateerde sectoren, maar helaas gaat dit altijd over de ruggen van de producenten. Maar zoals met alles komt een keer het moment dat de wal het schip keert.
  Al decennia lang weten wij als agrarische producenten niet wat inflatiecorrectie is voor de afgeleverde producten. Dit werd enkel zichtbaar op de facturen van derden, en bij de verkoopprijzen van onze producten door derden.
  De tijd is aangebroken dat anderen eens flink gaan inleveren, anders houdt de huidige generatie het hoofd amper boven water en is logischerwijs de volgende generatie niet meer te porren een bedrijf over te nemen.
  Pas dan hebben we een echt probleem wat betreft de continuiteit van de voedselvoorziening.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.