Home

Achtergrond 188 x bekeken

Eurlings heeft geen probleem met muziek op fiets

Fietsers mogen gewoon naar muziek blijven luisteren als ze op hun tweewieler zitten.

De risico's voor de verkeersveiligheid zijn nihil en het handhaven van een eventueel verbod zou slechts met een enorme inzet van politiesurveillance haalbaar zijn. Minister Camiel Eurlings van Verkeer vindt een verbod om die redenen geen goed idee. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder zag de bewindsman al af van een verbod op mobiel bellen op de fiets.

Deskundigen van het ministerie stelden dat er in het slechtste geval een dode per jaar valt als gevolg van het gebruik van een mobieltje op de fiets. Het luisteren naar muziek op de fiets zou maximaal twee verkeersdoden per jaar opleveren.

De Fietsersbond toont begrip voor het besluit van de minister. Volgens de belangenorganisatie is de fietser zelf verantwoordelijk, maar heeft wel een aantal adviezen. "De Fietsersbond ontraadt fietsers met klem te bellen of naar muziek te luisteren op de fiets'', aldus de bond. "Iedere afleiding van de zogenoemde 'rijtaak' brengt risico's met zich mee. Dit is meerdere malen onderzocht, maar je kunt het met gezond verstand ook bedenken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.