Home

Achtergrond 232 x bekeken 6 reacties

'Eten van worst en ham verhoogt kans op kanker'

Eten van vleeswaren als worst, ham en gehakt verhoogt de kans op darmkanker.

Op grond van duizenden onderzoeken heeft een groep internationale deskundigen voor dat verband "overtuigend bewijs'' gevonden.
Ook is het volgens de deskundigen zeker dat overtollig lichaamsvet het risico op allerlei vormen van kanker vergroot en is het "aannemelijk'' dat de consumptie van rood vlees de kans op darmkanker verhoogt.

De deskundigen, die wereldwijd 7000 onderzoeken doorworstelden, presenteerden vandaag hun bevindingen. Ze deden dat in Amsterdam, Londen, Washington, Peking en Hongkong. Het project van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft zes jaar geduurd. Volgens het fonds is het het grootste en meest omvattende onderzoek op het gebied van kankerpreventie.

De onderzoekers adviseren geen ham, worst of gehakt te eten. Ook dranken met suiker en voedsel met veel vet moeten worden gemeden. Verder is het beter de consumptie van rood vlees en alcohol te beperken. Ook het drinken van betrekkelijk kleine hoeveelheden (meer dan twee glazen bij mannen, meer dan een glas bij vrouwen) verhoogt het risico op kanker. Bij vrouwen die hun kind borstvoeding geven is de kans op borstkanker minder dan bij vrouwen die dat niet doen, stellen de deskundigen vast.

In vergelijking met een advies van tien jaar geleden ontbreekt de aanbeveling om groente en fruit te eten. "Dat werkt bij proefdieren. Maar bij mensen had het nauwelijks effect op het voorkomen van kanker', zei VU-hoogleraar Jaap Seidell, die als Nederlandse deskundige bij het project is betrokken. "We bevelen een mediterraan dieet aan. Maar dan wel dat van Kreta uit de jaren zestig: matig vlees, olijfolie en veel beweging.''

"Streef naar een slank postuur'', luidt het advies. "Maar vermijd ondergewicht.'' En: "Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging.'' Mensen zullen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze risico op kanker willen verminderen, stelt VU-hoogleraar Jaap Seidell, die als Nederlandse deskundige bij het project is betrokken. Hij wijst op overgewicht en tekort aan beweging. "Dat die nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, maakt het nog alarmerender.''

Het rapport is een analyse van de overal ter wereld verschijnende onderzoeken naar de relatie tussen voeding, leefstijl, gewicht, lichaamsbeweging en kanker. Aanvankelijk werden 50.000 onderzoeken voor het project geselecteerd. Uiteindelijk bleven er 7000 onderzoeken over. Na een analyse heeft een panel van 21 deskundigen het rapport samengesteld en de aanbevelingen voor kankerpreventie opgesteld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  als het echt zo is, dan wil ik weten of de duitsers meer kanker hebben dan de gemiddelde mens. omdat duitsers gek op worsten zijn.
  en wij als varkenshouder worden weer een worst voor gehouden, weer een rede om de prijzen te verlagen.

 • no-profile-image

  Paul

  Gewoon gevarieerd eten.

 • no-profile-image

  W Geverink

  pfffff.... weer een geweldig onderzoek.Ik zou er maar niet te lang over piekkeren want binnenkort wordt aangetoond dat je daar hersenkanker van krijgt....

 • no-profile-image

  Boer

  Zon, Vlees, Melk, Koffie, Alcohol, Zout, Stress, Boter, Chocola, Aangebrande Aardappelen, Uitlaatgassen, Mest(ammoniak zal ook wel een keer in onderzoek worden aangemerkt als kankerverwekkend!). Kortom binnenblijven en alleen venkel eten. Of veroorzaakt eenzaamheid ook kanker. Hetgeen geen kanker voorzaakt is gezond verstand (althans nog niet door wetenschppelijk onderzoek aangetoond). Houd het bij het oude gezegde:overdaad schaadt!

 • no-profile-image

  Marcel

  Die 43000 andere rapporten gaven een andere conclusie?? Waarom zijn er 7000 van de 50000 geselecteerd en waarop is er geselecteerd???

 • no-profile-image

  Appie

  Zoals het met alles is, gevarieerd eten maar wel met mate. Te veel van iets is nooit goed

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.