Home

Achtergrond

Essent-topman overweegt beursgang bij splitsing

Energieconcern Essent, dat jaren geleden al naar de beurs wilde, overweegt bij splitsing in een netwerk- en een leveringsbedrijf opnieuw een beursgang.

Het commerciële bedrijf kan zo extra kapitaal aantrekken voor verdere groei. Essent-topman Michiel Boersma zette het onderwerp in een interview in de oktobernieuwsbrief van zijn bedrijf opnieuw op de kaart. "Aandeelhouders krijgen hiermee een geleidelijke exitmogelijkheid'', aldus Boersma, die met de beursgang de "zelfstandigheid'' van het commerciële bedrijf wil waarborgen.

"We willen zelf invloed uit kunnen oefenen. Dit geldt ook voor de afweging van risico's bij een snelle splitsing, zoals de Cross Border Leases.'' Hij doelt hier op mogelijke claims uit contracten met Amerikaanse partijen.

Het extra eigen vermogen dat een beursgang zou opleveren, kan het commerciële Essent investeren in onder meer handel en productie van duurzame energie. Het netwerkbedrijf kan het geld goed gebruiken voor nieuwe gas- en elektriciteitsleidingen. Boersma stelt dat daarbovenop ook geld kan worden geleend. Van de huidige aandeelhouders, provincies en gemeenten verwacht de topman geen kapitaalinjectie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.