Home

Achtergrond

'Effect milieubelastingen gering'

De milieumaatregelen die het kabinet doorvoert, hebben nauwelijks effect. Het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) heeft berichten hierover in De Telegraaf bevestigd.

Het MNP heeft vorige maand op Prinsjesdag een rapport op de eigen website gezet waaruit blijkt dat de extra belastingen die burgers moeten betalen voor gebruik van auto's en vliegtuigen een vermindering van schadelijke stoffen oplevert van ongeveer 1 procent. Het MNP noemt het effect "gering''.

De ministeries van Financiën en VROM hadden het MNP gevraagd om de milieueffecten van het belastingplan voor 2008 door te rekenen. In de afgelopen maanden publiceerde het MNP al vaker rapporten met kritische beschouwingen over de milieueffecten van kabinetsplannen.

Een van de meest omstreden maatregelen die het kabinet in 2008 wil invoeren is de heffing op vliegtickets. Wie volgend jaar met het vliegtuig reist, betaalt op Europese vluchten een extra belasting van 11,50 euro en 45 euro voor intercontinentale vluchten.

Onder meer de Consumentenbond en de reisbranche oordeelden uiterst negatief over de vliegtax. Het MNP toont zich ook kritisch. "De effecten van de ticketheffing in 2020 zijn beperkt of zelfs nihil'', aldus de opstellers van het rapport.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.