Home

Achtergrond 246 x bekeken 2 reacties

Eerste praktijktoepassing LED-verlichting

Vandaag heeft Koppert Cress in Monster een contract met PB Techniek ondertekend, voor de installatie van 0,5 hectare LED-verlichting.

De speciale LED-technologie wordt geleverd door Lemnis Lighting, en is efficiënter dan de huidige gangbare LEDs. De AgrowLED levert 4,5 micromol per Watt, volledig opgebouwd uit nuttig PAR/groeilicht voor de plant. Huidige hogedruknatriumlampen leveren 1,9 micromol, waarvan slechts 10 procent uit PAR-licht bestaat.

Ook een zevental tomaten-, paprika- en rozentelers heeft al aangegeven dat ze de nieuwe LED-technologie in hun kas toe willen passen. De LEDs zijn waterdicht ingeseald in de armaturen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Govert Trouwborst

  Zeer interessant! een berekening geeft de volgende conclusie:
  De Led lamp is volgens het bericht 4.5/0.19=23.7 keer zo efficient als de huidige hogedruk natrium lamp. Gegeven dat de hogedruk natrium lamp een PAR rendement heeft van rond de 33%, heeft dus de LED lamp een PAR rendement van 780% voor PAR. Omdat efficienties hoger dan 100% onmogelijk zijn zal de genoemde 10% wel verkeerd zijn. Een herberekening levert dan een PAR rendement op van 78%.
  Mijn vraag is dan waarom LED lampen gemonteerd moeten worden op koelblokken, daar er (als dit waar is!) er slechts maximaal 22% warmte ontstaat?

 • no-profile-image

  Esther van Echtelt

  Interessant dat we na de discussie over het verschil tussen lux en micromol (PAR) nu opeens aan de definitie van PAR gaan twijfelen. PAR= fotosysnthetisch actieve straling of te wel de hoeveelheid energie in het gebied tussen 400 en 700nm. Omdat er al heel lang bekend is dat de plant aantallen lichtdeeltjes telt/gebruikt voor zijn groei wordt de hoeveelheid licht uitgedrukt in aantallen lichtdeeltjes in het PARgebied (dus tussen 400-700nm), oftewel micromol. Micromol is dus een soort eenheid van PAR. Hoe 1,9 micromol nu opeens maar 10% PAR kan zijn mag iemand mij uitleggen. Mocht de oude definitie van PAR niet meer kloppen, dan willen we dit eerst graag onderbouwd zien met resultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.