Home

Achtergrond 448 x bekeken 4 reacties

'Een dag later spuiten kan veel geld besparen'

Na vele mailtjes te hebben verstuurd heb ik uiteindelijk telefonisch contact gehad met Ron Reimann (62). Ron is akkerbouwer oftewel “potato grower” in de noordoostelijke staat Washington.
Hieronder volgt een korte samenvatting van ons telefoongesprek.

Ron, hoe ziet je bedrijf eruit?
,,Het bedrijf ligt in Appleton in het noorden van Washington. Ons bedrijf telt ruim 1.000 acres (circa 400 ha) voor de teelt van consumptie-aardappels. Het werk wordt naast mijzelf door mijn zoon en een vaste medewerker gedaan. Tijdens arbeidspieken (oogsten en poten) wordt extra personeel ingehuurd.''

Van oorsprong heb je een Ierse familie. Hoezo dan nu aardappelteler in de VS?
,,De ouders van mijn ouders waren ten tijde van de hongersnood in Ierland (1845) akkerbouwer. Toen als gevolg van de aardappelziekte phytophthora (late blight) hele aardappeloogsten verloren gingen leidde dit tot hongersnood (starvation) in Ierland. De mislukking van de aardappeloogst leidde tot de dood van zo'n 1,5 miljoen Ierse boeren. Mijn grootouders hebben in 1846 Ierland verlaten. Onder de emigranten waren ook voorouders van de 35e Amerikaanse president, John F Kennedy.''

Hoe ziet vandaag de dag jouw bestrijding tegen Phytophthora eruit?
,,Tot 1995 konden we de phytophthora goed onder controle houden met bestrijdingsmiddelen. In 1995 werd de aardappelziekte een serieus probleem. Er is toen alarm geslagen door ons als aardappeltelers. De WSU heeft toen een systeem ontwikkeld waarbij het klimaat werd gerelateerd aan de ontwikkeling van phytophthora (late blight).
Als wij als aardappeltelers nerveus worden kunnen we een telefoonnummer bellen om te luisteren of het nodig is om te gaan spuiten (late blight information). Een dag later spuiten kan je veel geld besparen.''

Heb je nog adviezen voor je Nederlandse collega’s?
,,Een goede rotatie is belangrijk. Kijk kritisch naar je spuitschema en houdt het gewas dagelijks in de gaten. Bekijk ook eens de mogelijkheden van een soortgelijk informatiesysteem met betrekking tot de infectiedruk van phytophthora.''

Ron, thanks for your time!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karin Hofhuis

  Dit heb je toch maar mooi weer voor elkaar gekregen ! Petje af ! Heel veel succes met de volgende opdrachten.

 • no-profile-image

  gertie

  Wat een antwoorden zeg. Ik wist wel dat jij een oplossing zou vinden, al is het ver weg maar onze complimenten. Groetjes,cor en gertie.

 • no-profile-image

  what's in a name

  Thijs ik gun de overwinning aan een ander maar moet erkennen: je levert topprestaties!

 • no-profile-image

  peter reimann

  de naam reimann klinkt helemaal niet Iers.Eerder duits( zie de twee nn)Ik woon in holland maar ben van puur duits bloed.mijn voorouders kwamen uit schlesien, wat tegenwoordig in polen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.