Home

Achtergrond 171 x bekeken

'Eén centrale handelsplaats voor energie nodig'

In Nederland moet één centrale handelsplaats komen voor energie.

Wil Nederland de gasrotonde van West-Europa kunnen zijn, dan is investeren in gaspijpleidingen en opslag niet afdoende. Als het ministerie van Economische Zaken geen actie onderneemt, dan dreigt Nederland zijn positie in de handel in energie te verliezen aan Duitsland.

Daarvoor waarschuwde energiebeurs Endex vandaag tijdens haar jaarlijkse seminar. Volgens Endex, waarop de groothandel handelt in gas en elektriciteit, is de gasmarkt in Nederland versnipperd en niet transparant. "Er zijn nog altijd achthonderd kleine handelspunten'', verklaart operationeel directeur Dirk van Vuuren. "Daardoor is het onduidelijk wat de juiste prijs is.''

Naar schatting wordt slechts 5 procent verhandeld via de door Gasunie gefaciliteerde centrale marktplaats TTF. In tegenstelling tot de markt in Engeland, waar dit een veelvoud is door de vroege liberalisering en gunstiger marktregels. Nederland verbruikt jaarlijks 30 à 40 miljard kubieke meter gas. Voordat dit gas bij de eindgebruikers komt, wordt het meerdere keren verhandeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.