Home

Achtergrond

EU vergeeft Roemenië massale boerensteun

Roemenië mag 250.000 boeren totaal 400 miljoen euro geven wegens extreme droogte afgelopen zomer.

De EU ziet deze massale staatssteun door de vingers, zo bleek vandaag bij een vergadering van ministers van Landbouw van de 27 EU-landen.

Roemenië had eigenlijk een beroep moeten doen op de Europese Commissie. Voor droogte en andere natuurrampen heeft Brussel een andere regeling met strengere voorwaarden. Het bedrag was dan waarschijnlijk lager uitgevallen. Maar de EU knijpt een oogje dicht, omdat Roemenië als nieuw EU-land de regels waarschijnlijk nog niet goed kent.

De Europese Commissie had Bulgarije eerder al toestemming gegeven voor 102 miljoen euro aan droogtevergoeding voor gedupeerde boeren.

Nederland en twee andere EU-landen onthielden zich van stemming. Minister Gerda Verburg (Landbouw) zei eerder al dat Roemenië niet de juiste weg heeft gevolgd. Verburg was zelf afwezig bij de EU-raad omdat ze in China een marathon had gelopen en vervolgens wat politici ontmoet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.