Home

Achtergrond 165 x bekeken

EU steunt stille-banden-plan Nederland

De meeste EU-landen zijn enthousiast over een voorstel van Nederland om stillere autobanden in de hele EU verplicht te stellen voor personenauto's.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) kreeg dinsdag tijdens overleg met haar Europese collega's in Luxemburg veel steun voor de plannen. De Europese Commissie gaat ze nu in een uitgebreid voorstel gieten.

Als de stille banden worden ingevoerd, kunnen ze een geluidsbesparing langs bijvoorbeeld snelwegen opleveren van ongeveer 3 decibel. Dat betekent voor mensen die in de buurt van die wegen wonen een vermindering van de geluidsoverlast met gemiddeld de helft.

De stillere banden zijn al bij een aantal fabrikanten in productie. Ze zijn net zo veilig, maar door een andere rubbersamenstelling en andere profielen veel stiller. Ook in de auto wordt het stiller.

Cramer kreeg gisteren naar eigen zeggen steun van veel EU-lidstaten, ook van Duitsland, Frankrijk en Italië, landen waar de autofabrikanten nog niet staan te popelen bij het idee van een verplichte nieuwe Europese 'bandenrichtlijn'.

Volgens Cramer kunnen in Nederland ongeveer 300.000 mensen verlost worden van de ernstige geluidsoverlast van wegen. Als er minder maatregelen zoals geluidsschermen nodig zijn, kan dat de overheid een besparing opleveren van 200 miljoen euro.

Als ook wordt meegerekend dat huizen minder hoeven te worden geïsoleerd en dat minder mensen die veel last hebben van het lawaai ziek worden, kan in de hele EU tussen de 50 en 100 miljard euro bespaard worden, zo blijkt uit onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.