Home

Achtergrond 176 x bekeken

EU overweegt groene corridors voor vrachtvervoer

Brussel denkt aan 'groene vrachtcorridors' door Europa: routes met veel milieuvriendelijk vervoer.

Langs deze wegen moeten veel tankstations komen met biobrandstoffen, kades voor schone binnenvaart en spoor. In 2008 moeten de routes zijn gekozen, zo zal Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer) donderdag voorstellen in een actieplan voor vrachttransport in Europa, zo is vandaag bekend geworden.

Het actieplan streeft verder naar minder rompslomp voor het vrachtvervoer, meer elektronische hulpmiddelen, invoering van een Europese vrachtbrief en EU-minimumeisen voor het personeel.

De Europese Commissie wil de transportsector zo helpen groeien. De vracht heeft nu volop werk door de toenemende handel in Europa, maar stuit daarbij op allerlei beperkingen.

De EU-commissaris meldde vorige week al dat hij de effecten laat onderzoeken van grotere en zwaardere vrachtwagens, de zogeheten eco-combi's. De transportsector wil graag rijden met wagens van zestig ton in plaats van veertig ton. Dat vinden ze efficiënter. Brussel vreest dat goedkoper wegtransport mogelijk extra vracht aantrekt, wat schadelijk kan zijn voor de lucht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.