Home

Achtergrond 334 x bekeken 5 reacties

EU openbaart landbouwsubsidies

Alle subsidiebedragen voor boeren en bedrijven in de EU zijn vanaf 2009 openbaar.

Landbouwministers van de EU-landen hebben dat vandaag in Luxemburg besloten, ondanks tegenstribbelen van Duitsland en Oostenrijk.

De EU wil zo het beleid wat transparanter maken, aldus het voorstel van de Europese Commissie. De tegenstanders zien daar het nut niet van in. Ze vrezen ook ongemakkelijke vragen over de toekenning van landbouw- en plattelandssubsidie aan bepaalde bedrijven.

Nederland openbaart de bedragen en ontvangers al langer. Daarbij kwam aan het licht dat de subsidie voor een deel niet ging naar boeren, maar naar bedrijven zoals Heineken en Nestlé. Het gaat dan vooral om de aankoop van grondstoffen tegen EU-prijzen. Het Europees Parlement stemde begin oktober ook in met een voorstel om de publicatie voor alle EU-landen te verplichten.

Het idee voor openbaarmaking ontstond ooit in Denemarken. Daar bleek de huidig EU-commissaris voor Landbouw, de Deense Mariann Fischer Boel, een van de grootste ontvangers te zijn. De Britse vorstin Elizabeth staat ook hoog op de lijst van grote ontvangers, door de vele grond die ze bezit.

In Nederland dwong een PvdA-stichting de publicatie af. Sindsdien publiceert het ministerie de gegevens elk jaar. De Europese Commissie speelt tegelijk met het idee om de grootste subsidiebedragen af te toppen, zo bleek vorige maand. Brussel wil dan een deel inhouden van subsidies hoger dan 100.000 euro.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henkie

  Mijn buurman zit in de bijstand,heeft nog nooit gewerkt.wat beurt die eigenlijk?

 • no-profile-image

  Henkie

  Van mij mogen alle subsidies worden geschrapt meneer Jan,maar dan ook alle subsidies die de niet agrarische inwoners ontvangen.Huursusidies,openbaar vervoer,musea enz enz enz.Met vr groet Henkie

 • no-profile-image

  jan

  Zijn bijstand is ook openbaar. Ik vind het een goede zaak dat de melkvee en akkerbouw eens met de billen bloot gaan dat die nieuwe trekker alleen gekocht wordt van de subsidie.

 • no-profile-image

  Jean Vaassen

  Kijkt u even mee? Over de schouders van mijn boerende buren? Dag en nacht in de weer met vee, akkerland, oogsten, spuiten, voeren, plukken etc. Teveel om op te noemen. En dan de prijzen die ze vangen: daar krijg je tranen van in de ogen.
  De grote winnaars zijn de grote bedrijven en ondernemeningen. Die vangen de miljoenen, en hoeven daar niet al teveel meer voor te doen dan hun subsidiespecialisten te betalen. En wat die tractor betreft: de Rabo bijvoorbeeld leent en vangt. De boer werkt en betaalt.

 • no-profile-image

  Arno

  Geachte Jan uit Heikant,vraagje-eet U mischien witbrood met hagelslag?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.