Home

Achtergrond 1 reactie

EU draait om hete brij heen

Er is geen ondemocratischere vorm van besluitvorming mogelijk dan de wijze waarop de Europese Unie transgene gewassen en – producten toelaat.

Meer voor de schone schijn dan voor het resultaat wordt keurig een stemmingsprocedure doorlopen, waarna de Commissie de knoop doorhakt.

En zo gaat het al jaren. Na een aanvraag voor toelating van een product en een wetenschappelijke verklaring van geen bezwaar van voedselautoriteit Efsa legt de Commissie een toelatingsvoorstel voor aan de milieu- en landbouwministers van de 27 lidstaten.

Daarin staken altijd de stemmen, omdat de EU bijna onwrikbaar verdeeld is in een groep voorstanders, een groep die geen mening heeft en een groep pertinente tegenstanders van biotechnologie. Vervolgens wordt zo'n voorstel een paar keer heen en weer geschoven, waarna de Commissie uiteindelijk de knoop mag doorhakken.

Zo zijn ook nu transgene maissoorten en een suikerbiet na ellenlang gejojo toegelaten voor gebruik in voedsel en veevoer. De schijnvertoning verhult dat de Europese Unie geen echte discussie over agrarische biotechnologie wil voeren. Toch zal een einde aan de patstelling moeten komen, zodat echt beleid kan worden gemaakt en consumenten en producenten weten waar ze aan toe zijn.

Zolang de EU om de hete brij heen blijft draaien, stapelen incidenten met transgene producten zich op. Dat alles tast het al broze imago van de EU verder aan.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  loonen

  Ik maak mij grote zorgen over de invloedt van monsanto en hun praktijken.
  Op google was deze uitzending van terzake ineens niet meer tezien maar op
  http://www.fonteine.com/gentech_voedsel.html
  staat het nog .
  en kijk hier eens naar ;
  http://www.youtube.com/watch?v=MA76tcYLNXg
  ( dit is deel 1 van 7) In de vredepeel bij venray staat een proefveld met gm mais wat gebeurd er als er kruis bestuiving komt met het veld ernaast als die boer dat voert worden zijn dieren onvruchtbaar .

Of registreer je om te kunnen reageren.