Home

Achtergrond

EU: Macedonië moet wachten

Macedonië moet zeker nog tot 2009 wachten voor het met de Europese Unie kan gaan onderhandelen over toetreding tot de Unie.

Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie volgende week presenteert. Vooral de positie van de Albanese minderheid in Macedonië, de juridische hervormingen en de aanpak van corruptie zijn nog niet naar de zin van Brussel.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, houdt voortdurend de voortgang van Macedonië bij economische hervormingen en op het gebied van democratie, rechtsstaat en mensenrechten in de gaten.

Als de progressie voldoende is, geeft de Commissie het groene licht voor het begin van toetredingsonderhandelingen. De EU-lidstaten moeten daar dan nog wel mee instemmen. Volgens de Commissie is Macedonië nu dus nog niet klaar voor onderhandelingen over een EU-lidmaatschap.

Macedonië werd in 2005 kandidaatlid van de EU. Vier jaar ervoor was een burgeroorlog tussen Macedoniërs en Albanezen in de voormalige Joegoslavische republiek door de EU en de NAVO ternauwernood voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.