Home

Achtergrond

ECB besluit rente ongemoeid te laten

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren, anders dan voorzitter Jean-Claude Trichet eerder had aangekondigd, de rente op 4 procent te laten.

Dit kwam overeen met de verwachting: van de 55 analistes die financieel persbureau Bloomberg om een voorspelling vroeg, verwachtte slechts 1 een verhoging.

De ECB nam deze beslissing op drie macro-economische gronden. Ten eerste houdt de Amerikaanse kredietcrisis aan. Zo sprak accountants- en consultancybureau PWC haar angst uit over de gezondheid van 'private equity': durfinvesteerders die buiten de beurs om bedrijven financieren. Deze vorm van kredietverlening is volgens PWC essentieel voor het goed functioneren van de markt.

Maar er zijn ook concrete problemen in bij meer 'ouderwetse' financierders. Citigroup bijvoorbeeld, de grootste kredietverstrekker ter wereld, stelde haar winstverwachting voor het derde kwartaal met 60 procent negatief bij. De belangrijkste factor, zo erkennen de Amerikaanse bankiers, is het grote aantal ’foute leningen’ die de bank heeft uitstaan: verstrekte hypotheken die niet meer kunnen worden terugbetaald. De aflossing was gebaseerd op de huizenprijsstijging die echter tot stilstand kwam.

Een tweede overweging is de koers van de dollar. De voorzitter van Business Europe, een Europese werkgeversorganisatie, schreef eerder deze week een brandbrief waarin ze de ECB vroeg op de G7 over twee weken actie te ondernemen op de hoge stand van de euro. Versus de Amerikaanse dollar staat de munt al een week boven de €1,40, maar ook de zwakte van de Japanse Yen en Chinese Yuan zit Business Europe dwars.

Tenslotte is het enthousiasme over de economie van de Eurozone afgenomen. De Europese Commissie stelde in haar kwartaalbericht dat de economische groei wellicht 0,3 procent lager uitvalt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.