Home

Achtergrond 210 x bekeken

Duur buitenuitloop bepaalt dioxine-gehalte Freiland-ei

De duur van de buitenuitloop en niet de mate van de vervuiling van de grond bepaalt het dioxine-gehalte in Freiland-eieren.

Hoe langer de leghennen buiten lopen hoe hoger het dioxine-gehalte in hun eieren is. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) van de Wageningen Universiteit.

ASG-onderzoekers onderzochten het dioxine-gehalte in eieren van 34 Freiland-bedrijven. Daarbij keken zij ook hoe groot de besmetting met dioxine en PCB's in de grond en regenwormen was. Zij konden geen samenhang vinden tussen de mate van vervuiling van de grond en regenwormen met de hiervoor genoemde stoffen en de besmetting van de eieren.

Wel blijkt de besmetting groter te zijn, naarmate de dieren langer buiten lopen. Als de dieren binnen moeten blijven, bijvoorbeeld vanwege een dreiging van vogelpest, daalt het dioxine-gehalte in hun eieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.