Home

Achtergrond 438 x bekeken

Duizenden bomen dood bij kweker na waterschade

Boomkweker Adriaan Lazeroms uit Oudenbosch heeft het waterschap Brabantse Delta aansprakelijk gesteld voor de waterschade, die hij heeft geleden na de hevige regenval op 4 juli.

Tegen de regen kan het waterschap niets doen, wel tegen de afwatering daarvan. "Ze hebben het water veel te laat weggepompt. De bomen hebben zeventig uur onder water gestaan. Bijna drieduizend zijn er dood", vertelde Lazeroms gisteren in dagblad BN/DeStem.

Een expert is bezig om de precieze schade in beeld te brengen. De boomkweker schat dat het enkele tonnen gaat kosten. Als er geen uitbetaling volgt, dreigt een faillissement.

De bomen staan naast de nieuwe waterberging in Albano. Tussen deze berging en de kwekerij liggen een sloot en een dijk. "Doordat het water niet over de dijk kon en de sloot en vijvers vol zaten, bleef het water bij ons staan." De vier hectare grote kwekerij werd een vijver met water tot zeventig centimeter hoog. Het water heeft enkele dagen op de kwekerij gestaan.

"Dan is de grond zo enorm verzadigd dat het nog zeker een week duurt voordat je er op kunt. Sommige boomsoorten waren meteen dood. Van andere zijn de fijne wortels dood, waardoor ze niet meer groeien. Ik kan er niet één meer van verkopen. Alleen de platanen lijken het overleefd te hebben", zegt Lazeroms.

Lazeroms is zelf niet verzekerd tegen deze waterschade door hevige regenval. In korte tijd viel op 4 juli zeventig millimeter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.