Home

Achtergrond

Duitse president op staatsbezoek in Nederland

President Horst Köhler van de Bondsrepubliek Duitsland brengt met zijn vrouw Eva Luise Köhler van maandag 8 tot en met woensdag 10 oktober een staatsbezoek aan Nederland.

De president en zijn vrouw gaan naar Den Haag, Rotterdam en de Euregio Twente. Het meest aansprekende onderdeel van het bezoek heeft dinsdag plaats in Rotterdam. De Duitse president legt daar een krans bij het monument De Verwoeste Stad, vervaardigd door de wereldberoemde Ossip Zadkine, ter herinnering aan het Duitse bombardement op de stad. Normaal legt een buitenlands staatshoofd op staatsbezoek in ons land een krans bij het monument op de Dam. Balkenende woont de kranslegging bij.

Koningin Beatrix ontvangt het paar maandag op Paleis Noordeinde, waar zij het maandagavond ook een staatsbanket aanbiedt. Zij vergezelt het stel woensdag bij zijn bezoek aan Overijssel.

De president ontmoet verder onder meer Nederlandse politici, Wubbo Ockels, tijdens een discussie in Rotterdam over ' gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor duurzame ontwikkeling', en lieden uit het bedrijsleven (onder wie voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW).

Horst Köhler werd op 22 februari 1943 in het door Duitsland bezette Poolse Skierbieszów geboren. Zijn ouders hadden Duitse wortels en waren via omwegen in Polen beland. In 1944 vluchtte het gezin naar de omgeving van Leipzig. In 1953 vluchtten de Köhlers naar de Bondsrepubliek.

Op 4 maart 2004 werd Horst Köhler, lid van de CDU, als gemeenschappelijke kandidaat van CDU, CSU en FDP, genomineerd voor het presidentschap. Op 23 mei 2004 werd hij gekozen, op 1 juli 2004 legde hij de eed af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.