Home

Achtergrond 173 x bekeken

Duitse export naar recordhoogte

Duitsland heeft vorige maand meer geëxporteerd dan ooit tevoren, ondanks de hoge koers van de euro.

De waarde van de export bedroeg, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 82,7 miljard euro. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van de maand ervoor. Doordat ook de import een sprong maakte, ging het handelsoverschot in die maand omlaag.

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. De waarde van de import bedroeg in augustus 67,4 miljard euro. Ook dat bedrag was een record en 5,6 procent hoger dan de maand ervoor. Het handelsoverschot - het verschil tussen import en export - kwam uit op 15,3 miljard euro, tegen 16,5 miljard in juli. Duitsland is 's werelds grootste exporteur.

De koers van de euro bevindt zich al enkele weken boven de 1,40 dollar. Een dure munt is doorgaans ongunstig voor de export omdat producten dan minder aantrekkelijk worden voor kopers in het buitenland. Gisteren bogen de Europese ministers van Financiën zich over de dure euro, die in hun ogen te snel stijgt. Ook Europese bedrijven zijn bezorgd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.