Home

Achtergrond 252 x bekeken

Duitse akkerbouw vergroot tarwe-areaal

De Duitse akkerbouw heeft aanzienlijk meer tarwe ingezaaid dan vorig jaar.

Dat schatten deskundige waarnemers, zo meldt Ernährungsdienst. De inzet op tarwe gaat ten koste van de koolzaadteelt.

Volgens graan- en mengvoerconcern Agravis in Münster is het areaal koolzaad met zo’n 9 procent ofwel 0,2 miljoen hectare teruggelopen, naar 1,3 miljoen hectare. De ontwikkeling is een gevolg van het weers- en prijsverloop na de afgelopen oogst.

Het prijsverschil tussen koolzaad en tarwe is flink geslonken. Begin september noteerde de termijnbeurs Matif in Parijs voor tarwe € 273,50 per ton en voor koolzaad 355 euro per ton. "De koolzaadprijs moet echter dubbel zo hoog zijn als die van tarwe om het lonend te houden", meent Agravis-woordvoerder Jost Schliep.

Hij gaat ervan uit gaat dat de bevoorrading met koolzaad krap blijft. Al in het lopende bedrijfsjaar 2007/08 is de vraag naar koolzaad groter dan het geoogste volume. "Op zijn laatst eind mei, als alles is verwerkt, wordt het dringen en zullen we een prijs van 400 euro per ton zien."

De Duitse productiecapaciteit voor biodiesel wordt op dit moment niet volledig benut door de problemen rond de accijnsheffing op pure biodiesel. Dit speelt volgens Schliep echter geen rol. "In alle andere EU-landen en ook wereldwijd stijgt in de brandstoffensector de vraag naar plantaardige olie."

Of registreer je om te kunnen reageren.