Home

Achtergrond 275 x bekeken 7 reacties

Droge voeten graag en koeien in de wei

Ad Merks bekritiseert de Natte As - aan elkaar gekoppelde natte gebieden in Nederland - die er moet komen door nieuwe moerasgebieden te creëren.

De zone betekent volgens Merks geen verbetering voor de landbouw. Bovendien vraagt hij zich af of de burgers blij moeten zijn met natte natuur. Ad Merks is secretaris van samenwerkingsverband Boerengroen.

De Natte As is in de LNV nota Natuur voor mensen, mensen voor natuur en de Nota Ruimte aangewezen als één van de robuuste verbindingen ter versterking van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het doel is om de moerasgebieden van het Lauwersmeer tot de Zeeuwse Delta ecologisch met elkaar te verbinden en daarmee 'versnippering' van de natte natuur op te heffen. Maar géén verbetering van de infrastructuur voor de landbouw in West-Nederland met bijvoorbeeld betere verkaveling en flexibele peilvlakken.

Volgens LNV zou het in totaal gaan om zo'n 40.000 hectare natte natuur voor 2018. Deze nieuwe moerasgebieden vereisen een functieverandering van landbouw naar natuur en betekenen een grote claim op de beschikbare landbouwruimte. De combinatie met waterberging en/of recreatie ligt voor de hand om de pijn te verzachten richting burgers (lees: kiezers) in ons unieke veenweidegebied.

De vraag is: willen de burgers deze 'natte natuur' in plaats van ons al eeuwenoude cultuurlandschap en zijn vruchtbare landbouwgrond? Houden we niet liever onze voeten droog, zodat de koeien in de wei kunnen blijven en regionale voedselproductie mogelijk blijft?

Het Groene Hart moet volgens de beleidsmakers meer toegankelijk worden voor de burgers uit de Randstad. We kunnen daarom beter extra fiets- en wandelpaden aanleggen tussen de weilanden, dan een ontoegankelijke zone maken met moerassige natuur en plasdrassen. En wat te denken van de bedreiging van de gezondheid van mens en dier, zeker bij de voorspelde klimaatverandering? Het is geen wonder dat we nu al allerlei vliegende insecten via Zuid-Europa in Nederland zien verschijnen.

Vruchtbare landbouwgrond wordt zo opgeofferd voor moerassige natuur, om al het regenwater en dergelijke van de Randstad op te kunnen vangen. Dus droge voeten voor de burgers in de stad en een Natte As voor de boeren op het platteland. U mag één keer raden: waar zouden de meeste kiezers wonen?

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aidan

  laat maar,het is hier nat genoeg.
  Eikels

 • no-profile-image

  H.van Doorn

  Mijne heren / dames ,

  De winters worden zachter in t'algemeen zachter weer . Men wil in ons land steeds meer gronden aan de natuur
  terug geven . Is dat wel zo verstandig of is het gekte ?
  Wil men zo graag de MALARIA MUG terug ??
  Deze was er vroeger ook in Nederland !!
  Hoe meer moerassige gronden hoe meer
  kans op de TERUG KEER van de MALARIA MUG . Mensen die er door gestoken worden hebben een levenslang
  probleem of sterven eraan .
  Een rede om er eens over NA TE DENKEN !!!!

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Ad Merks heeft groot gelijk.
  Dat er in Den Haag en nog een aantal steden in Nederland een aantal ideologen rondrennen die zich beleidsmaker mogen noemen, betekent heel zeker niet dat de gemiddelde nederlandse burger zit te wachten op deze ideeen.
  Maar als je niet af en toe iets "zots" bedenkt, zouden je bazen kunnen denken dat je helemaal niets doet.
  Als deze ideologen eerst eens gaan luisteren naar de burgers en dan "echt beleid" gaan maken, pas dan maken we een goede stap naar voren.

 • no-profile-image

  José

  toe maar nog meer gebieden voor de knutten!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  H.van Doorn

  De malariamug en de gevolgen : google :
  invoeren :de malariamug , dan zoeken
  aanklikken . met het muis-wieltje wat doordraaien tot het onderwerp :Pas op voor de malariamug! Mens en gezondheid:Ziekten .
  Deze tekst aanklikken , geeft informatie over malaria en moeraskoort en nog veel
  meer OOK plaatjes van de MUG .succes !!

 • no-profile-image

  Paul

  Malaria ligt ook op de loer

 • no-profile-image

  weldenkend mens

  Het is natuurlijk immoreel en asociaal om goede landbouwgrond op te offeren om er een moeras van te maken. Ben het helemaal eens met Ad Merks

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.