Home

Achtergrond

Driekwart bietentelers neemt CSM-lening over

Driekwart van de telers die vroeger bieten leverden aan CSM, zijn tot nu toe ingegaan op het voorstel om de CSM-lening tegen contante waarde over te nemen.

CSM had vandaag antwoord van tweeduizend ex-leveranciers. Daarvan kiezen vijfhonderd er voor de lening bij CSM te laten.

Coöperatie Cosun heeft vorig jaar de suikerdivisie van CSM overgenomen. De ruim 4.500 voormalige CSM-telers moeten een bijdrage leveren aan het vermogen van Cosun van 500 euro per aandeel in de vorm van een renteloze lening, die Cosun in 2016 terug betaald. De helft, 250 euro per aandeel, hebben de telers in april dit jaar betaald.

Over de andere helft is afgesproken dat CSM een bijdrage levert van € 209,30 per aandeel om de overgang van CSM naar Cosun te vergemakkelijken. De rest komt voor rekening van de teler.

CSM stelt de bietentelers voor dat zij de renteloze lening overnemen tegen de contante waarde (de huidige waarde van een bedrag dat je in de toekomst krijgt). Daarvoor krijgt de teler een vergoeding van 78 euro van CSM.

Maarten ten Doesschate, directeur Financiering van CSM, is verrast dat ook telers met weinig aandelen niet ingaan op het voorstel. "Voor telers met veel aandelen is de financiering wellicht een reden niet mee te doen. Dat kan ik begrijpen. Maar ook sommige telers met een paar aandelen doen dat niet. Dat vind ik onbegrijpelijk. Want het vergt een relatief klein bedrag, terwijl telers anders nog 8,5 jaar vast zitten aan de lening. Als ze meedoen zijn ze van een hoop gezeur af."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.