Home

Achtergrond 172 x bekeken

Drie projecten voor afvang CO2 aangewezen

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft drie proefprojecten aangewezen voor het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2, dat vrij komt bij het opwekken van energie.

Per project is 10 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om een elektriciteitscentrale op aardgas in Drachten, een project met vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in Zuid Holland, en om een project met kolenvergassing in het Limburgse Buggenum.

In Drachten wordt de CO2 gepompt in het aardgasveld Akkrum, waardoor de druk in het veld hoger wordt en er meer aardgas naar boven kan worden gehaald. In Zuid Holland zal de koude die vrijkomt bij het opslaan van LNG worden gebruikt om CO2 van een nabijgelegen centrale te bevriezen, waarna dit kan worden opgeslagen.

In Buggenum wordt techniek om CO2 af te vangen en op te slaan getest. Dat moet vervolgens grootschalig worden toegepast bij een nieuwe centrale in de Eemshaven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.