Home

Achtergrond 213 x bekeken

'Dopingstraf in paardensport eenvoudig te ontlopen'

De aanpak van doping in de paardensport faalt. Trainers die worden geschorst, ontlopen hun straf door paarden een andere naam te geven.

Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla. "Mensen lachen om een tuchtstraf, want er zijn zo veel mogelijkheden om te ontsnappen en gaten te vinden in het tuchtrecht'', zegt hoogleraar Rob van Wessum in de uitzending van zondag. Van Wessum, nu in de Verenigde Staten verbonden aan de Universiteit van Michigan, werkte jarenlang als dierenarts bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Volgens Zembla werkt een dopingcontroleur die monsters verzamelt ook als dierenarts voor de trainers van paarden die hij moet controleren. Van Wessum vindt dat een vorm van belangenverstrengeling die niet moet worden toegestaan. De Nederlandse draf- en rensport (NDR) wilde in de uitzending niet reageren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.