Home

Achtergrond

Doordragers bepalend voor toekomst aardbeienteelt

Voor een forse productieverhoging bij de teelt van aardbeien zullen telers in de toekomst over moeten schakelen op doordragers.

Dat stelt Marc Geuijen, deels medewerker bij de DLV en onderzoeker bij Botany vandaag op een open middag met als thema 'praktijkonderzoek in aardbeien' in Horst-Meterik.

Dat er een verschuiving van het dominerende aardbeiras Elsanta in zicht is, komt volgens Geuijen doordat het productieplafond van Elsanta maar moeilijk te doorbreken is. "Met enrom veel inspanningen slagen telers erin de productie van 11 kilogram per vierkante meter op te voeren naar 15 kilogram", stelt Geuijen.

"De doordragers hebben op grond van de eerste onderzoeksresultaten een groter potentie. Toegegeven het tijdperk van Elsanta is nog lang niet voorbij. Op dit moment bestaat de aardbeiteelt in Nederland voor 90 tot 95 procent uit dit ras. Bij de teelt van doordragers moet nog veel teeltervaring en teeltkennis worden opgedaan."

Volgens Geuijen zijn er inmiddels verschillende partijen op de aardbeienmarkt in de weer om meer kennis over de teelt van doordragers op te doen. Het vergelijkend onderzoek gebeurt niet alleen bij Botany, maar ook een afzetpartij als The Greenery heeft fors geïnvesteerd in de teelt van doordragers.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.