Home

Achtergrond 313 x bekeken 1 reactie

'Dobbepaarden' mogen niet meer buitendijks

Boer Piet Lootsma uit Tzummarum mag zijn paarden niet meer buitendijks laten lopen.

Landschapsorganisatie It Fryske Gea heeft het pachtcontract voor het buitendijkse gebied met Lootsma ontbonden. De eigenaar van de 'dobbepaarden', die vorig jaar drie dagen omringd door water in het buitendijkse gebied stonden, heeft zich niet aan de afspraken gehouden, aldus directeur Ultsje Hosper van It Fryske Gea vandaag.

De 25 pachters van buitendijks land aan de Waddenzee in Noord-Friesland moesten hun vee voor 15 oktober achter de deltadijk brengen, omdat dan het stormseizoen begint. Het buitendijkse gebied kan dan onder water komen te staan. Lootsma was volgens landeigenaar It Fryske Gea te laat met het binnenhalen van zijn paarden, terwijl hij wist dat de dieren voor 15 oktober in veiligheid gebracht hadden moeten worden. "Het pachtcontract is duidelijk. Wat vorig jaar is gebeurd, kan niet weer'', aldus Hosper.

De vrouw van Lootsma zegt officieel nog niet op de hoogte te zijn van de ontbinding van het contract en wil daarom geen commentaar leveren.

Vorig jaar werden zo'n 150 paarden van Lootsma verrast door het hoge water waardoor een aantal verdronk. De affaire was wereldnieuws.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    janne

    meneer Ulstje Hosper van het Itfryke gea
    moet hand in eigenboezem steken en zorgen voor een goeden afwatering dan was bij laag water het water weg geweest in plaats dat het drie dagen te lang bleef staan. schanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.