Home

Achtergrond 263 x bekeken

'Dobbepaarden' deze week toch in veiligheid

De 'dobbepaarden', die vorig jaar in het buitendijkse gebied in Friesland vaststonden in hoog water, worden deze week alsnog door boer Lootsma in veiligheid gebracht.

Dat heeft landschapsorganisatie It Fryske Gea vandaag gezegd. De boer pacht het buitendijkse land van de landschapsorganisatie. Die wilde dat alle pachters in het gebied voor 15 oktober hun dieren uit het buitendijkse gebied zouden halen, omdat dan het stormseizoen begint.

Lootsma weigerde dat. "Na een indringend gesprek haalt hij zijn dieren deze week toch binnen'', aldus adjunct-directeur Henk de Vries van It Gea.

De paarden van Lootsma waren vorig jaar wereldnieuws. De dieren werden in de nacht van 31 oktober op 1 november verrast door het wassende water in het buitendijkse gebied. De paarden stonden drie dagen op een zogenoemde dobbe, een verhoogde drinkplaats in het buitendijkse gebied. Van de ongeveer 150 paarden verdronk een klein deel in de Waddenzee. De rest werd op vrijdag 3 november gered.

Volgens Lootsma was hij te laat geïnformeerd door It Gea dat hij de paarden voor de 15e binnen moest halen. En de agenda om zijn boerderij te runnen zat zo vol, dat hij beweerde geen tijd te hebben de dieren achter de veilige deltadijk te brengen. "Je kan wel met de koppen tegen elkaar gaan staan, maar het gaat in eerste instantie om de dieren'', stelt De Vries over het verzoeningsgesprek. It Gea beraadt zich nog wel op de overschrijding van de deadline van 15 oktober. Mogelijk wordt het pachtcontract met Lootsma ontbonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.